2019. március 05. | 12:03

2020-ban visszatér Nagy-Britanniába a Formula E bajnokság, méghozzá egy teljesen új helyszínen

Társszerző: Hajdu Balázs

Az átmeneti Formula E versenypálya érinti London Royal Docks részét, és a verseny egy része az ExCel konferenciaközpontban zajlik majd. Hogy egészen pontos legyek, a 2,3 kilométeres, 23 kanyarból álló pálya rajt-cél egyenese lesz az épületen belül, a pálya többi része a központ körül és a folyóparton húzódik. Az esemény tervezett időpontja július 25-26, a verseny szervezői pedig egy többéves megállapodással rendelkeznek.

2015-ben és 2016-ban már rendeztek Formula E versenyeket Batterseaben, egy utcai pályán. A helyi lakosok azonban erősen ellenezték a rendezvényt, melyről így le is kellett mondaniuk a szervezőknek. 

„Minden autóverseny szervezői szívesen látnának egy londoni futamot a naptárban” - mondta  Alejandro Agag, a Formula E igazgatója.

Az esemény a légszennyezettség csökkentése, és az tiszta technológiák alkalmazása szempontjából egy komoly üzenettel bír London számára, hiszen elektromos autók köröznek majd a pályán.

A pálya legszokatlanabb tulajdonsága nyilván a fedett szakasz. Agag elismerte, hogy ezt egyrészt egyfajta közönségcsalogató elemnek szánták. A fedettpályás autóversenyzés másrészről kihangsúlyozza, hogy ezek az autók nem bocsájtanak ki káros anyagokat, így nyugodtan lehet ezeket a rendezvényeket tető alatt is tartani.

Ha eddig még nem követted nyomon az elektromos versenyautó sorozatot, nemrég megírtam, miért érdemes nézni a Formula E-t, és hogy mire számíthatsz a hongkongi futamon.