Robert Kubica visszatér: 2019-re a Williamstől kap autót!

Frissítve:
2018-11-28, 14:09

Robert Kubica a Williams-Mercedes versenyzője lesz 2019-ben a Formula 1-ben.

Az idei szezon végén egy igazi klasszis, Fernando Alonso távozik a sorozatból, viszont egy másik közönségkedvenc visszatér Robert Kubica személyében. Ez nagy boldogsággal tölt el, mert korának egyik legszimpatikusabb és egyik legjobb versenyzőjének tartom a mai napig.

A lengyel pilóta első versenye a 2006-os Magyar Nagydíj volt, aminek köszönhetően sok honfitársa látogatott Magyarországra, akkoriban a BMW Sauber pilótájaként szelte a köröket. Első győzelmét a 2008-as Kanadai Nagydíjon aratta. 2010 végén pedig már a Ferrarival hozták összefüggésbe, mint Fernando Alonso csapattársa. Azonban a szezon előtt életveszélyesen megsérült egy raliversenyen, amikor autóját felnyársalta egy szalagkorlát. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy kérdéses volt, meg tudják-e menteni a karját, nem pedig az, hogy mikor ülhet leghamarabb autóba...

Pár évvel később visszaült egy raliautó volánja mögé, majd endurance versenyeken indult, de egyik kategória sem ért fel a Formula 1-gyel, mindig is oda vágyott.

Robert Kubica a boxban szemből fotózva

2017-ben visszatért az együléses autók világába, először GP2-es versenygépet tesztelt, majd legutóbbi istállója, a Renault biztosított neki lehetőséget a Hungaroringen, de a teszt után nem számoltak vele komolyabban. Ezután került képbe a Williams, ahol valós esélye nyílt az egyik ülésükre a 2018-as szezonra, azonban az utolsó pillanatban Szergej Szirotkint igazolták le Lance Stroll csapattársának. Kubica maradt a csapatnál, mint teszt - és harmadik számú pilóta.

A kialakult helyzet azonban lehetőséget adott a csapatnak arra, hogy jobban képbe kerüljenek a lengyel klasszis állapotáról. Kubica öt teszt napon és két pénteki szabadedzésen ülhetett be a 2018-as Williamsbe.

Most, a szezon utolsó versenyének sajtónapján jelentették be, hogy 2019-ben a lengyel lesz George Russel csapattársa. Kubica egyébként 2010-ben, Abu-Dhabiban versenyzett utoljára, ott, ahol most bejelentik a 33 éves pilóta visszatérését. Így már csak egy üres hely maradt a Toro Rossónál.

Robert Kubica és George Russel

Robert Kubica visszatérését nagyban segíti az, hogy a lengyel olajtársaság, a PKN Orlen több, mint 10 millió euróval támogatja a pilótát, illetve a csapatot. Ez a löket kellett a visszatéréshez, ugyanis a Williams a Brazil Nagydíjon befejezte együttműködését a Martinivel, valamint Stroll és Szirotkin és támogatóik távozása elég nagy űrt hagy maga után a költségvetésben, továbbá idén nem ment túl jól a szekér sem. A csapatok versenyében az utolsó helyen fejezik be az évadot, ami nem jár túl sok jogdíjbevétellel.

Fotók:

Williams

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Befotóztam a Renault 2018-as F1-es gépét
2018. július 26.
Az Alapjárat körbefotózta a Renault idei Formula 1-es versenyautóját, amivel a Magyar Nagydíjon Nico Hülkenberg és Carlos Sainz köröz majd.
Michael Schumacher szemből fotózva
2018. november 23.
Eddig sosem látott interjút tett közzé a hétszeres Formula 1-es világbajnok családja.

További hírek