Sebastian Vettel 10 különleges sisakfestése

Közzétéve:
2020-03-29, 12:44

A Forma-1-es pilóták gyakran viselnek művészi alkotásokat a fejvédőjükön.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az új szabályok értelmében semmilyen megkötés nem vonatkozik az F1-es pilóták sisakfestésére. Sebastian Vettel biztosan örül ennek – a négyszeres világbajnok 2011-ben 16 (!) különböző fejvédővel állt rajthoz. A jövőben akár újabb őrült festéseket láthatunk a német pilóta fején. Egyelőre kérdéses, mikor indul a Forma-1 2020-as idénye – addig is megnézheted a 10 legizgalmasabb dizájnt Vettel pályafutásából.

1. Koreai Nagydíj, 2011

Nagyon sok modern sisakfestésre ráhúzható a komplikált jelző. A képen látható sötétkék, aranyelemekkel ellátott fejvédő csodálatosan letisztult. A két aranycsillag a német pilóta 2011-ig begyűjtött világbajnoki címeit jelképezi. Vettel akkoriban minden sisakot „visszavonultatott”, melyben futamot nyert, így a 2011-es Koreai Nagydíj után többet nem használta a fejvédőt.

Koreai Nagydíj, 2011

2. Szingapúri Nagydíj, 2012

A csillogó Red Bull emblémával ellátott, fekete sisak sötétedés után mutatta meg valódi értékét. A tetejére ugyanis néhány LED-lámpát helyeztek el, ennek köszönhetően Vettel feje az egész futamon világított. Az FIA ezt követően betiltotta az izzók és elemek használatát a sisakokon. Az is meglepő, hogy erre a versenyre egyáltalán engedélyezték…

Szingapúri Nagydíj, 2012

3. Amerikai Nagydíj, 2012

Valahogy így nézne ki egy fából készült fejvédő. A megtévesztésig hasonlít a valódi faanyagra. Elég ritkán lehet barna sisakot látni az autóversenyzés világában.

Amerikai Nagydíj, 2012

4. Bahreini Nagydíj, 2013

2012 októberében Felix Baumgartner 38 ezer méter magasságból ugrott ki a Red Bull Stratos projekt keretében. Ez volt minden idők legnagyobb szabadesése, az osztrák extrémsportoló 1340 km/h-s sebességet ért el a mutatvány közben. A teljesítmény előtt tisztelegve Sebastian Vettel egy Baumgartneréhez hasonló sisakban versenyzett Bahreinben.

Bahreini Nagydíj, 2013

5. Monacói Nagydíj, 2013

A legtöbb pilóta különleges sisakfestéssel tiszteleg a Monacói Nagydíj nagysága előtt. Vettel egy valóban egyedi, klasszikus korszakot idéző fejvédőt készíttetett az F1 történetének legpatinásabb versenyére. A sisak leglátványosabb eleme az ötvenes évekből származó nőalak volt, mely magasabb hőmérséklet hatására változtatta a festését.

Monacói Nagydíj, 2013

6. Brazil Nagydíj, 2013

Brazília bővelkedik a Forma-1-es legendákban, elég csak Ayrton Senna, Emerson Fittipaldi vagy Nelson Piquet nevét említeni. 2013-ban Vettel Ausztria előtt tisztelgett a Brazil Nagydíjon. Várj csak, mi van?

Brazil Nagydíj, 2013

Az ok rendkívül egyszerű, a brazil futam előtt jelentették be, hogy 2014-ben a Forma-1 visszatér Ausztriába. A pályát Red Bull Ringnek hívják, a csapat osztrák, így szerintem nem kell tovább magyarázni a helyzetet.

7. Maláj Nagydíj, 2014

Ha a modern fejvédőket fémből készítenék, és az egyiket több évtizeden a szabad levegőn hagynák, akkor valószínűleg pontosan úgy nézne ki, mint Vettel sisakja a 2014-es Maláj Nagydíjon.

Maláj Nagydíj, 2014

8. Monacói Nagydíj, 2014

Egy évvel a merész dizájnt követően Vettel egy bronzos hatású sisakkal érkezett a hercegségbe. Fantasztikus festés, nagyjából a 2012-es, fára emlékeztető fejvédőhöz tudnám hasonlítani.

Monacói Nagydíj, 2014

9. Japán Nagydíj, 2017

Vettelt sok kritika érte azért, mert gyakran váltogatta a sisakfestését. Azzal érveltek, hogy a fejvédő a versenyző identitásának része. Amikor 2015-ben betiltották a sisakcserét, Vettel a modern idők egyik legjobb festésével rendelkezett – egy német zászló, mellyel példaképe, Michael Schumacher előtt tisztelgett.

Japán Nagydíj, 2017

Később enyhítettek a szabályokon: a versenyzők apró módosításokat eszközölhettek a fejvédőn, amennyiben az alapkoncepció változatlan marad. Vettel élt is a lehetőséggel. A 2017-es Japán Nagydíjra készített sisakján a japán kultúra számos eleme megjelent. Sajnos nem hozott számára szerencsét a kézzel festett fejvédő, az autója ugyanis négy kört követően felmondta a szolgálatot.

10. Olasz Nagydíj, 2019

Sebastian Vettelnek a korlátozások sem jelentenek akadályt. A Ferrari fennállásának 90. évfordulójára egy olaszos témájú sisakban állt rajthoz a csapat hazai versenyén. A német pilóta arra készült, hogy megtöri a Ferrari évtizedes nyeretlenségi szériáját Monzában. Nos, a sorozat ugyan megszakadt, ám a futamot Charles Leclerc nyerte.

Olasz Nagydíj, 2019

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek