2022. január 25. | 00:41

A francia legenda 47 évesen győzedelmeskedett a rali világbajnokságnak hibrid korszakának első futamán.

A kilencszeres rali világbajnok Sébastien Loeb 2012-ben vonult vissza a szakág legrangosabb sorozatától. A francia versenyző 10 évvel később elindult a WRC hibrid korszakának első futamán, a Monte Carlo Ralin, ahol az összetett első helyén végzett. Ezzel a teljesítménnyel a 47 éves Loeb lett a sorozat történetének legidősebb futamgyőztese.

A francia pilóta a svéd Björn Waldegard rekordját adta át a múltnak, aki 46 éves korában tudott győzni az 1990-es Szafari Ralin. A mostani volt Loeb 80. győzelme a WRC sorozatban. Érdekesség, hogy navigátora, Isabelle Galmiche volt 1997 óta az első hölgy, aki a világbajnokságban a dobogó tetejére állhatott.

Sébastien Ogier, a világbajnoki sorozat címvédője sokáig az élen állt, ám az utolsóelőtti szakaszon a Toyota GR Yaris defektet kapott, így neki meg kellett elégednie a második hellyel.

Zsúfolt időszak áll Loeb háta mögött, a francia autóversenyző ugyanis második helyen ért célba a két héttel ezelőtt befejeződött Dakar Ralin. Könnyen lehet, hogy a legendás pilóta Monte-Carlón kívül máshol nem áll rajthoz a WRC-ben, ugyanis 2022-ben az elektromos Extreme-E sorozatban is érdekelt lesz, valamint a World Cross Country Championship mezőnyében is megmérettetheti magát.

„Nagyon boldog vagyok. A verseny előtt nem számítottam sokra. Hatalmas küzdelem volt, Ogier nagyon gyorsnak bizonyult, én pedig egy kicsit szenvedtem. Végül sikerült felülkerekednem” – nyilatkozta a győzelmet követően Loeb.

A dobogó harmadik fokára a Forddal versenyző Craig Breen állhatott fel, míg a Toyota színeiben induló, Kalle Rovanperä lett a negyedik. A WRC sorozat február 24-27 között a Svéd Ralival folytatódik majd.