A Superenduro Világbajnokság visszatér Budapestre!

Közzétéve:
2020-01-21, 14:16

A Superenduro Vb sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nagyjából mire számíthatnak a kilátogatók.

A Superenduro a motoros terepsportos leglátványosabb műfaja, a Papp László Budapest Sportarénába a rendezők 1500 tonna földet és 100 tonna sziklát mozgatnak, annak érdekében, hogy a világ 30 legjobb versenyzője minél kiélezettebb csatát vívhassanak az aktuális szezon negyedik helyszínén. Mindössze két nap áll rendelkezésre a pálya felépítésére, amelyet a sportág egyik hazai sztárja, ifj. Németh Kornél tervez és épít.  Természetesen a junior és felnőtt kategória versenyein magyar versenyzők is rajthoz állnak majd.

A 2019-2020-as szezon több mint 14 000 ember előtt rajtolt Krakkóban, ami nagyon jónak mondható. Ennek fényében óriási presztízs siker az országnak és a szervezőknek egyaránt, hogy idén visszatér a sorozat. A Sajtótájékoztató résztvevői egytől-egyig nagyon várják már a február 1-jén megrendezésre kerülő versenyt.

A sajtótájékoztató résztvevői

„A tavalyi verseny is remek visszhangot kapott mind hazai, mind nemzetközi oldalról, de akkor még újoncok voltunk, úgyhogy most az akkori tapasztalatok felhasználásával próbálunk még jobb pályát építeni, még látványosabb versenyt rendezni” – nyilatkozta Hadobás Ádám főszervező.

Hadobás Ádám a rendezvény főszervezője

A végleges nevezési lista január utolsó napján lesz elérhető, mivel addig bárki leadhatja indulási igényét. Előzetesen a világbajnoki mezőny 16 tagú lesz, a junior bajnokságban közel 30-an indulnak. Az Európa-Kupában 40-en mérik össze tudásukat, emellett a legkisebbek, a hat és tizennégy év közti korosztály is rajtvonalhoz áll.

„Minden olyan rendezvény jót tesz a magyar motorsportnak, amely a világon a csúcskategóriát képviseli és a Superenduro világbajnokság ilyen. A magyar versenyzőknek motivációt jelent, hogy összemérhetik a tudásukat a világbajnokokkal, ráadásul hazai közönség előtt. S egy ilyen magas színvonalú rendezvény miatt talán nem csupán a motorsport-rajongók mozdulnak meg, hanem azok is, akik kíváncsiak a showra, ami által rajongókat nyerhetünk a sportágnak” – mondta Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke.

Hermann Henrik a Magyar Motorsport Szövetség elnöke

Az idei rendezvénynél újdonságnak számít, hogy a hazai promóter és az autósportban jól csengő Truck Race Promotion közösen dolgoznak a még nagyobb siker eléréséért. A TRP munkatársai hozták össze a Kamion Eb magyar futamát és az ERC nyíregyházai fordulóját is ők koordinálták.

„Tavaly még csak a lelátóról izgultuk végig a versenyt és már akkor magával ragadott a rendezvény hangulata, ezt követően Hadobás Ádámmal néhány találkozó után jó kapcsolat alakult ki és úgy éreztük az autósportban szerzett tapasztalatainknak köszönhetően együtt még jobb rendezvényt adhatunk a magyar közönségnek” – mondta a Truck Race Promotion részéről Őry Kornél, a verseny társrendezője.

Őry Kornél a Truck Race Promotion munkatársa

A világ legjobbjai közt Billy Bolt gyűjtötte eddig a legtöbb pontot. Őt próbálja lenyomni a világ egyik leggyorsabb superendurósának tartott Jonny Walker és a hatszoros bajnok Teddy Blazusiak.

A legismertebb hazai versenyzők is rajthoz állnak, így nem hiányozhat az arénából Zsigovits Norbert, aki tavaly 5. helyezést ért el a juniorok közt. Ahogy Holló Bence enduro bajnok és Szőke Márk magyar endurocross bajnok sem.

„Alapvetően motocrosszos vagyok, de tavaly kipróbáltam magam egy superenduro versenyen, amelyen kedvet kaptam a szakághoz” – mondta Szőke Márk.

Szőke Márk

Az esemény házigazdája Szujó Zoltán lesz, aki nagyon örül, hogy a világbajnokság ismét az országba látogat és az egész magyar motorsport hasznára válik majd ez. A február 1-jén 18 órakor rajtoló viadal mellett látványos show-elemek is láthatók lesznek.

Szujó Zoltán a Superenduro sajtótájékoztatóján

A tavalyihoz hasonló jótékonykodás idén sem maradhat el. Versenyzők relikviái mellett egy különleges, a bajnokok által aláírt bukósisakot is elárvereznek, a befolyt összeget ezúttal a Bethesda Gyermekkorház kapja.

Superenduro motor a sajtótájékoztatón oldalról

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Alapjárat helyszíni tudósítás

Kapcsolódó írások

2020. február 02.
Zsigovits Norbi élete első Superenduro győzelmét aratta, ráadásul hazai közönség előtt.
Forma-1, MotoGP és WRC október utolsó hétvégéjén!
2017. október 27.
Lewis Hamilton világbajnok lehet Mexikóban, Marc Marquez is közel kerülhet negyedik vb címéhez Malajziában. A WRC-ben szintén bajnokavatásra kerülhet sor. Terítéken a legnagyobb versenysorozatok!

További hírek