Szalayéknak meggyűlt a bajuk sziklákkal a 41. Dakar harmadik szakaszán

Közzétéve:
2019-01-10, 11:26

Szalay Balázs és Bunkoczi László teljesítette a szerdai napot is, de bőven akadt problémájuk a barátságtalan sziklákkal

A harmadik szakaszt San Juan de Marcona és Arequipa között jelölték ki, amely 331 kilométeres kihívást jelentett. Ez az útvonal a világsztárok közül is többeket megtréfált. Az Opel Dakar Team kettősének ez a nap a sziklákról szólt, ugyanis három különböző helyen is fennakadást okozott nekik néhány nagyobb kő. A legfontosabb viszont, hogy sikerrel vették az akadályokat és a 41. helyen zárták a napot, összetettben pedig a 28. helyre léptek előre, vagyis ismét javítottak a második naphoz képest. Igaz, a szervízcsapat nem fog unatkozni éjszaka.

„A sziklák ma nem voltak a barátaink, az biztos. Háromszor is borsot törtek az orrom alá. Az első komolyabb dűnesornál az egyik homokdomb tetején átbuktattam az autót, és éreztem, hogy a kocsi alatt egy szikla van, mert azon pont megakadt. Fel kellett emelni a Grandland X-et, és kiszedni alóla a sziklát, ami eltartott egy darabig, ráadásul közben az egyik side by side buggy a kerekével nekicsúszott Lacinak, aki ült a keréknél. Szerencsére nem lett nagyobb baj, mentünk tovább, majd néhány kilométerrel később egy éles kő kivágta a bal hátsó abroncsot, azt kicseréltük, de a neheze csak ezután jött, mert a porban nem láttunk semmit és egy szikla kiütötte az első futóművünket. Kiszálltunk, megnéztük, csóváltuk a fejünket, és elvergődtünk valahogy a CP2-ig, ahol Darázsi Zsolt ránézett, és azt mondta, hogy kibírja. Akkor gázt adtunk megint. A kerekek összevissza állnak, és billeg az autó, de itt vagyunk a célban, és ez a lényeg.” - Foglalta össze a napot az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs.

Az Opel Grandland X a sivatagban szemből

"Navigációs szempontból ez a nap sem volt könnyű, sőt a 102 GPS-pont megtalálása adott munkát bőven a navigátoroknak. Ezen felül még ásni is kellett, illetve kerékcsere is tarkította a napunkat, ezek nem egyszerű műveletek a sivatagban. A tájékozódás sem volt könnyű, de Balázsnak ezen a napon mégis nehezebb dolga volt, mert a nullához képest egy negyeddel elfordult a kormány, amikor kiütöttük az autó alól a futóművet, úgyhogy onnantól kezdve minden jobbkanyarban hármat kellett tolatnia a szerpentinen, hogy be tudjunk fordulni. Most tényleg az a legfontosabb, hogy bent vagyunk a célban, már csak 462 kilométer van hátra a táborig, és onnantól kezdve már jó kezekben lesz a Grandland X.” - Tette hozzá Bunkoczi László.

A Dakar rali ma a maratoni szakasszal folytatódik, ami azt jelenti, hogy ma este csak a versenyzők szerelhetik a saját járművüket egy külön táborban, ahová a szervizcsapatok nem mehetnek, majd egy újabb szakasz után tér vissza a mezőny Arequipába.

Az Opel Dakar Team weboldalán a csapattal kapcsolatos minden hír, szinte azonnal megtalálható.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a 41. Dakar harmadik napján

41. Dakar rali 3. szakaszát San Juan de Marcona és Arequipa közti távon jelölték ki, melynek össztávja 798 km, ebből a szelektív szakasz 331 km.

Az autósok közt Stéphane Peterhansel, David Castera páros volt a leggyorsabb. Őket Nasser Al-Attijah és Matthieu Baumel követte. Megelőzve a Jakub Przygonski, Tom Colsoul kettőst, míg a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 41. helyen ért be a nap végén.

Az összetett állás az autósok közt a következőképpen néz ki: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel, 2. Yazeed Al-Radzsi, Timo Gottschalk 3. Stéphane Peterhansel, David Castera. A magyar páros a 28. helyen áll.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Opel Dakar Team sajtóinformáció

Kapcsolódó írások

Opel Dakar Team autója a dűnék közt
2019. január 09.
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László lendületben van!
2019. január 16.
Szalay Balázs és Bunkoczi László kimondottan nehéz és eredményes napon van túl

További hírek