2024. február 01. | 21:57

A hétszeres világbajnok 12 közös évet követően folytatja pályafutását egy rivális gárdánál jövőre.

Az ismételt gyenge szezont követően egyre hangosabbá váltak a pletykák az F1 berkein belül, miszerint Lewis Hamilton fontolgatja a csapatváltást. A dolgok odáig fajultak, hogy egyesek idén már tényként kezelték, hogy a Mercedes és a hétszeres világbajnok útjai a 2024-es szerződése lejártával szétválnak, a felek persze mindent tagadtak.

Egészen mostanáig, ma ugyanis hivatalossá vált, ami eddig viccnek tűnt: Hamilton a szezon végén elbúcsúzik a Mercedes-AMG PETRONAS F1 csapatától. Az idei egyébként a két fél tizenkettedik közös éve lesz, ilyen sokáig egyetlen pilóta sem tartott ki csapata mellett.

Az eddigi rekord Michael Schumacher és a Ferrari kettőséhez fűződött 11 évvel, ám Max Verstappen sincs messze, ugyanis ő már a 9. közös szezont kezdi a Red Bullal – és szerződése szerint 2028-as év végéig maradni is fog, ezzel várhatóan 13-ra fogja növelni a leghosszabb közös munkában eltöltött évek számát, és – ismét – új rekordot állít fel.

Visszatérve Hamiltonhoz, a 2021-es év végén botrányos körülmények között elbukott nyolcadik bajnoki cím után mindenki azt hitte, csak egy ideiglenes, egyszeri lehetőség volt, ami Max Verstappennél landolt, ám a ’22-es és ’23-as idények brutális Red Bull fölényt hoztak, a Mercedes pedig egyszer sem győzött Hamiltonnal. Ezek után nem csoda, hogy elindultak az összeesküvés-elméletek, melyeket az érintettek cselekedetei is többször tápláltak.

Hamilton a kezdeti sikerek, majd a Mercedes-uralom időszaka után nem találta magát, és sokszor nyíltan szidta csapatát, valamint a Ferrari elnöke, John Elkann egyeztetett már korábban a brittel. Úgy tűnik, nem alaptalanul, valamivel ugyanis sikerült meggyőznie Hamiltont, hogy őket válassza.

A hétszeres bajnok 2025-től tehát a Ferrari pilótája lesz, és mivel Charles Leclerc 2024 utánig szóló szerződést hosszabbított a vörösökkel, Carlos Sainz – akiről szintén mentek találgatások, hogy a Ferraritól várhatóan eligazol – marad egyelőre ülés nélkül. Persze nem lennénk meglepődve, ha hamarosan őt is bejelentenék új csapatánál, a spanyol akár Sergio Pérez helyére is pályázhat a Red Bullnál.

Mindenesetre a tavalyi év után a nyugodt, csapatváltásoktól mentes szezonközi felkészülés így izgalmasra sikeredett, hisz ezzel a bomba hírrel ismét beindult a pilóta piac.

Marco Canoniero / Getty Images