Teljes közönségsiker Várpalotán – Tarolt a 2019-es HunGarian Baja

Közzétéve:
2019-08-12, 15:06

A tereprali világkupa versenynaptár leghosszabb sprintfutamaként indult a HunGarian Baja, majd közönségsikerként zárult.

Pénteken egy rövid szuperspeciális szakasszal rajtolt el a mezőny, hogy aztán szombaton több mint 500 kilométert teljesítsenek a versenyzők. Vasárnap kétszer 82 kilométer mértszakasszal zártak a résztvevők, hogy aztán jól megérdemelt jutalomként részt vegyenek az impozáns célceremónián.

Az autósoknál végig rendkívül kiélezett csata dúlt, ment az adok-kapok az argentin Orlando Terranova és a cseh Martin Prokop között. Utóbbi több szakaszt nyert vetélytársánál, a végén mégis Terranova örülhetett, hiszen szombati előnyét megtartva első helyen hozta be a Mini-t, így nem csupán a HunGarian Baja-t nyerte meg, de az összesített világkupa állásban is az élre ugrott. A cseh Martin Prokop végig kitartóan üldözte Terranovat, de a fél perc hátrányát nem sikerült lefaragnia, így meg kellett elégednie a céldobogó második fokával.

A gyári MINI a HunGarian Baján

A Toyotas Vladimir Vasilievnek ez a hétvége nem a tervek szerint alakult, bár az orosz alakulat ismét a dobogón végzett, győzni most sem sikerült, ráadásul az összetett világkupában is visszacsúsztak a második helyre. Magyar szempontból örömteli, hogy a teljes HunGarian Baja alatt kiegyensúlyozottan versenyző Lónyai Pál - Horn Albert páros képes volt megőrizni a szombaton mutatott formáját, így az ötödik helyen végző páros a hazai közönség előtt az idei legerősebb világkupás teljesítményét ünnepelhette.

Lónyai Pál a patakátkelésnél

A motorosok harca nagyban hasonlított az autósokéhoz: két szélvészgyors pilóta maga között rendezte el a világkupa pontok és a futamgyőzelem sorsát. Adam Tomiczek és Stefan Svitko a teljes hétvége során fej-fej mellett haladt, azonban a rutinos Dakar menő Svitkonak ezúttal nem sikerült becserkésznie ellenfelét, így Tomiczek megnyerte a 2019-es HunGarian Baja-t. Mögöttük jócskán lemaradva Maciej Giemza végzett, megelőzve Benjamin Melotot, akinek ezen a versenyen nem volt élet-halál kérdése a győzelem, mert a negyedik helyért járó pontokkal is ő nyerte meg az összetett világkupát.

A leggyorsabb motoros Adam Tomiczek volt

A VK mezőnyében nem találkozhattunk magyar névvel, de a futammal egy időben és térben zajlott az I.O.B.C. sorozat versengése is, ahol a szlovák versenyzők kisajátították maguknak a dobogót: sorrendben Vladimir Preis, Martin Dobis és Jozef Oprchal végzett az első három helyen, legjobb magyar motorosként Kárpáti Péter teljesítette a HunGarian Baja-t.

A quadok küzdelmében csupán három világkupás szereplő versenyzett, a szlovák Juraj Varga meggyőző fölénnyel nyerte meg az idei magyar világkupa hétvégét, mögötte az orosz Alekasndr Maksimov és a lengyel Pavel Otwinowski végzett.  Az I.O.B.C. quad értékelés győzteseként a cseh Rafaj Frantisek futott be, míg a legjobb magyar quados a Korda Racing Team versenyzője Soós Péter lett, csapattársa, Gombás Attila előtt.

A side by side buggyk-nál egy balesettel indult a versengés, a végső győzelemre is esélyes Dirk von Zitzewitz - Ola Floene duó a pénteki szuperspeciálon bukott nagyot. A pilóta Zitzewitz csonttöréseket szenvedett, de a gyors orvosi segítségnek köszönhetően remélhetőleg hamar felépül majd, navigátora sértetlenül szállt ki az autóból. A verseny komoly meglepetése volt az első két nap után vezető Janus van Kasteren és Erwin van den Bosch kiesése, akiktől az első helyet, és így a győzelmet a lengyel Tomasz Bialkowski - Dariusz Baskiewic duó örökölte meg.

Szabó Gergő és Farnadi Ágnes ugratnak a side by side buggyval

Magyar szempontból talán ez a kategória hozta az egyik legnagyobb sikert, ugyanis Szabó Gergő és Farnadi Ágnes remek tempóval és magabiztos, kitartó versenyzéssel beváltotta ígéretét, és felállt a dobogóra. A harmadik helyre a holland Vick Versteinen - Petrus van Dal páros fért még fel.

A Qualisport sárga kaimonja Kovács Miklóssal a volánnál

A kamionosoknál korán eldőlt a küzdelem. Két induló harcolt a győzelemért, és a Qualisport sárga Scaniájának volánja mögött Kovács Miklós foghatatlannak bizonyult. A második helyen végző Merkovics Viktornak és csapatának a komoly ellenfél mellet egy műszaki hiba is nehezítette a dolgát, egészen pontosan a motor mondta fel a szolgálatot.

Összességében a HunGarian Baja fennállásának egyik legjobb versenyét láthattuk, igazán impozáns rajt és célceremóniával, minden igényt kielégítő szervizparkkal, gyönyörű környezetben fekvő versenyközponttal és parc fermével. A várpalotai rendezés nyerő ötletnek bizonyult, mind a közönség, mind a versenyzők részéről nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a Garamvölgyi Zoltán nevével fémjelzett 2019-es HunGarian Baja-ról.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali sajtófőnök

Fotó: Sári Péter / Orlando Terranova / Szabó Gergő

Kapcsolódó írások

A HunGarian Baja egyik motorosa a patakátkelésen
2019. augusztus 12.
Pénteken a szervízparkban és a rajtceremónián, szombaton pedig a döbröntei patakátkelésnél fotóztam.
A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.

További hírek