2021. június 23. | 11:07

Az új versenygépektől látványos csatákat várnak a szabályalkotók.

A 2021-es Forma-1-es szezonból még csak 7 futam ment le (legutóbb Max Verstappen nyert Franciaországban), de már most láthatjuk azt, hogy nagyjából miként fognak kinézni az autók jövőre a sportági szabályváltozás után. A 2022-es modell leleplezésére elvileg júliusban kerül sor Silverstone-ban, de a kocsiról már most kiszivárgott két fotó.

A következő szezontól új alapokra helyezik a Forma–1-es autók aerodinamikáját, a szabályváltoztatások célja az volt, hogy az istállók olyan kocsikat készítsenek, melyek nem veszítenek sokat a leszorítóerőből, ha turbulens áramlásba kerülnek, magyarán tudják követni egymást, így remélhetőleg több éles csatát és előzést is láthatunk majd a pályákon 2022-től kezdve.

A szabályok már véglegesítve vannak, a csapatok már dolgoznak is az egyéni koncepciókon. Közben persze a fejlesztési csata is zajlik, kiváltképp a Mercedes és a Red Bull között. Eközben mások (pl. a Ferrari és az Alpine) nagyobb figyelmet fordíthat a jövő évi autóra, az olaszok nem is tagadták, hogy ezt a szezont igazából már elengedték és gőzerővel dolgoznak azon, hogy a következő idényben visszaverekedjék magukat a szűk élmezőnybe.

Az F1 sem ült a babérjain az elmúlt hónapokban, a független mérnökök megalkották az első 2022-es F1-es modellt, ami ugyan pályát nem fog látni, de arra jó, hogy felcsigázza a rajongókat. A masináról az olasz Live GP szivárogtatott ki információkat és képeket, a portál szerint nagyjából ehhez a dizájnhoz kell majd hozzászoknia a szemünknek.

A jelenlegi autókhoz képest az első szárny deltaformája, annak magasra nyúló véglapjai, az első kerekek mellé beszúrt magasított légterelő elem, a teljesen új kialakítást kapó oldaldobozok, a lecsupaszított aerodinamika és a teljesen átdolgozott hátsó szárny jelentik a legnagyobb változást. Ehhez a csomaghoz jön még hozzá a Pirelli 18 colos abroncsa, melyet már tavaly óta tesztelnek a csapatok.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kiszivárgott képeken egy bemutatóautó látható, azt az agytrösztök tovább fogják gondolni, fejleszteni, a végleges autókon várhatóan további plusz elemek is megjelennek majd a minél jobb teljesítmény elérése érdekében. Csak reménykedhetünk abban, hogy a változások felborítják a most megszokott erősorrendet, és 2022-től nem kétcsapatos lesz a bajnokság.

  • Címkék:
  • F1