Váratlan helyről érkezett a világ első elektromos raliautója

Közzétéve:
2019-08-23, 11:00

Az új Opel Corsa-e Rally lett a világ első elektromos raliautója, amely a közelgő Frankfurti Autószalonon debütál.

Számomra váratlan helyről érkezett ez az újdonság, A WRC jelenlegi szereplőitől vártam volna egy hasonló konstrukciót, amely a közelgő hibrid érára remek tapasztalat lett volna mind a négy gyártónak.

Nem kis meglepetésre az Opel rukkolt elő a Corsa-e Rally névre hallgató éles versenyautóval, amely részt vesz a 2020-as ADAC Opel e-Rally Cup-ban a jelenlegi Adam R2 helyett. A széria az elmúlt években remek lehetőséget biztosított 18 ország pilótái számára a nagyobb kategóriákra való felkészülés során.

A világ első elektromos raliautója hátulról fotózva

A gyártó 15 autóval tervezi elindítani a 2020-as szezont, amely legalább tíz, úgynevezett kvalifikációs futamot tartalmaz majd a német rali bajnokság állomásain és még néhány helyszínen. Ez egyfajta teszt lesz a 2021-ben induló szuper szezonra.

Az Opel Corsa-e Rally eleje

Az új Opel Corsa-e Rally teljesen elektromos meghajtású. Az utcai autóban található 50 kWh-s Lithium-ion akkumulátort használták itt is. Az elsőkerék- meghajtású autó 100 kW-os, vagyis 136 lóerős és 260 Nm nyomatékot képes leadni. Ezek mellett 8,1 másodperc alatt képes 100 km/órára gyorsulni.

Az Opel Corsa-e Rally rendesen fel lett készítve az éles körülményekre. Elektromos szervokormányt, McPherson rali felfüggesztést, négy dugattyús féknyergeket és hidrós kéziféket is kapott.

Az Opel Corsa-e Rally felülről fotózva

Természetesen haspáncélt is kapott, amely az elektromotort és a váltót hivatott megvédeni, illetve a könnyített alváz és bukókeret is tartozék. A versenyautókon megszokott gyorskioldású rögzítők sem maradhattak ki a motorháztetőnél és a csomagtérajtónál. A szabályoknak megfelelően a gyorskioldós tűzoltókészüléknek is találtak helyet.

"A Corsa-e mindenki számára használható elektromos autó, amely teljesen alkalmas mindennapi használatra és megfizethető. Ezek fontos tényezők a motorsport világában is. Az új Corsa vezetése szórakoztató és dinamikus. Mi vagyunk az első autógyártó a világon, akik kifejlesztettek egy elektromos rallyautót az utcai alapjaira"- mondta Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója.

Az Opel Corsa-e Rally egy videóban mutatkozott be:

Kapcsolódó írások

Dakar
2019. január 11.
A Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős a csütörtöki napon is átküzdötte magát
Opel Manta B
2020. január 12.
A Manta 1970-ben mutatkozott be a Ford Capri riválisaként. Vagány külsejével és átlagon felüli vezetési élményével gyorsan népszerűvé vált a fiatalok körében!

További hírek