Volentér Balázs – Hosszú szünet után szép győzelem

Közzétéve:
2019-09-12, 09:44

Volentér Balázs nem unatkozott a mögöttünk hagyott hétvégén: a fiatal autóversenyző a Közép-Európa Zónakupa brnoi futamán állt rajthoz a Janik Motorsport LMP-3-as autójával.

Brnóban Václav Janíkkal küzdött vállvetve a minél jobb eredményért. Erőfeszítést végül siker koronázta, a páros ugyanis kategóriagyőzelemmel zárta az egy órás endurance futamot, nem úgy mint tavaly.

Balázstól már megszokhattuk az erős nyers tempót és kiegyensúlyozott teljesítményt, most sem volt ez máshogy. A tehetséges pilótában ezúttal maradt némi hiányérzet, de egy győzelmet sosem kell megmagyarázni:

„Csehországban, a CEZ zárófutamán mérettük meg magunkat, ahol a váltótársam ezúttal is a csapattulajdonos Václav Janík volt. Csütörtökön gurultunk először pályára, ekkor bemelegítésként egy szabadedzést teljesítettünk. Az aszfaltcsík valamiért nagyon rossz állapotban volt, ezért kezdetben nagyon sokat szenvedtünk a megfelelő beállítások megtalálásával, ám végül az időmérőre sikerült egy igazán jó setupot összehoznunk. Gyorsak voltunk, nagyon jól ment az autó, ám én sajnos vétettem egy apró hibát a gyorskörömön, így sajnos csak a harmadik pozíciót foglalhattuk el a rajtrácson.”

Volentér Balázs és Vaclav Janík a dobogó tetején Brnóban

Ezt sajnálom, mert bár a harmadik hely egy kiváló eredmény, tudat alatt végig bosszantott, hogy az erősebb autóval rendelkező riválisok elé is kvalifikálhattunk volna. Plusz izgalomfaktort hozott a képletbe, hogy végig száraz körülmények között készültünk, de a verseny napjára leszakadt az ég. Azt tudni kell, hogy a csapat összesen tíz kilométert tett meg vizes körülmények között, jómagam pedig még egyszer sem vezettem ezt az autót esőben…

A Janík Motorsport LMP3-asa Brnóban

Az élmezőnyből indulva, versenytempóban kellett ezeket a hiányosságokat pótolni, és úgy hiszem, ez nem is sikerült rosszul. A rajtnál szokás szerint elmentek mellettünk az erősebb GT autók, amelyek a beépített ABS és kipörgésgátló miatt egyébként is nagyon éltek a vizes aszfalton. Mi ezek hiányában sokkal óvatosabbak voltunk, az első köreim még a tapogatózásról szóltak, majd fokozatosan sikerült felvennem az élmezőny tempóját. Ekkor azonban beküldték a safety cart - ráadásul rossz helyre -, ami nem igazán jött jól nekünk, hiszen a nyilvánvaló időveszteség mellett kizökkentett a ritmusból, és még a mezőnyt is összerázta.

Volentér Balázs az LMP3-as volánja mögött hátulról fotózva esőben

Az újraindítás után remekül kaptam el a fonalat, folyamatosan gyorsultam, és a GT3-as autókat megelőzgetve hamar felértünk az abszolút elejére a mezőnynek. A megfelelő előny kiépítése után megejtettük a kiállásunkat és a pilótacserét, ami véleményem szerint nagyon jól sikerült - szemben a legfőbb a vetélytársunkkal, akik rengeteg időt elvesztegettek. Így némi szerencsével, de már a boxutcában megelőztük őket, Václav pedig folytatta azt, amit én elkezdtem, így konzekvens, a riválisunknál gyorsabb tempóban, egyre nagyobb előnyt kiépítve a kategória első helyén hozta haza az autót.” - nyilatkozta Volentér Balázs, aki a hosszú nyári szünet után ismét komoly teljesítménnyel vétette észre magát.

A szurkolók hamarosan újból találkozhatnak majd Balázzsal, aki egészen biztosan jelen lesz az MNASZ O.B október 10-13 között Hungaroringen rendezendő záró fordulóján, ám azt még egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepkörben.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Tóth Krisztián Márk

Kapcsolódó írások

Volentér Balázs oldalról fotózva a Norma M30 LMP3-ban
2019. május 27.
Egy kihívásokkal teli és fárasztó endurance versenyt teljesített Volentér Balázs és a Janik Motorsport a Slovakiaringen
2019. március 26.
Volentér Balázs az AMTS szombati napján kilátogatott az Alapjárat standjára

További hírek