A Volkswagen ID.R gyorsabb az F1-nél

Közzétéve:
2019-07-09, 08:32

A VW elektromos szörnyetege egy 20 éves rekordot döntött meg Goodwoodban.

A Volkswagen ID.R az első elektromos autó, amely jobb időt futott az 1,86 kilométeres szűk kanyargós utcai pályán Nick Heidfeld 1999-es rekordjánál. A német versenyző az 1998-as McLaren-Mercedes MP4/13-as F1-es technikával 41,6 másodperc alatt teljesítette a trükkös pályát.

Azóta nagyon sokat fejlődött az autósport szinte minden területen, mégsem sikerült 20 évig senkinek sem megdönteni ezt az időt. Egészen eddig, hiszen Romain Dumas első nekifutásra, pénteken 41,18-at futott. Ez nyilvánvalóan nem volt kielégítő, a németeknek és mókolhattak valamit éjjel az ID.R-en, mert szombaton futott egy 39,9 másodperces űridőt. Ez hatalmas teljesítmény és hihetetlen ez a különbség.

Volkswagen ID.R Goodwoodban oldalról fotózva

Ebből is látszik, hogy nem minden a motorerő, hiszen az elektromotor 500 KW-nyi energiát, azaz 670 lóerőt ad le, míg a 20 évvel ezelőtti technika belsőégésű erőforrása 769 lóerővel szaggatta a goodwoodi aszfaltot.

Romain Dumas portréja Goodwoodban

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy Goodwoodban két alkalommal is sikerült újabb rekordot dönteni. Mivel a pálya nagyon rövid, nem engedhettem meg magamnak, hogy egy picit is hibázzak. Az ID.R finomhangolása tökéletesen sikerült, ez nagyon nehéz volt eltalálni, mert korábban nem tesztelhettük le ezt a rövid pályát" - mondta Romain Dumas.

A Volkswagen elektromos szörnye eredetileg a tavalyi  Pikes Peakre készült, ahol megdöntötte Sebastian Loeb 2013-as rekordját, méghozzá nem kevéssel. Három héttel később Goodwoodban a legjobb időt futotta az elektromos autók között, nem is olyan régen pedig a Nürburgring Nordschleifén bizonyult a leggyorsabbnak.

A Volkswagen ID.R számos fontos helyszínen abszolút leggyorsabb időt futott, amivel a villanyautó számít etalonnak. Ezek az eredmények fontos mérföldkövek az elektromobilitás terén.

A hétvégi Goodwoodi Sebességfesztiválra körülbelül 180 000 ember látogatott ki, ők élőben is láthatták az újabb rekord döntést, e mellett pedig a gyártó betekintést engedett a villanyautózás jövőjébe.

Szerinted mi lehet a következő cél?

Kapcsolódó írások

Volkswagen ID.R elektromos versenyautó
2019. szeptember 03.
A Mennyország kapujához is rekord idő alatt ért fel a németek elektromos versenyautója.
De Tomaso P72 menet közben Goodwoodban oldalról
2019. július 08.
Véget ért a 26. Goodwoodi Sebességfesztivál, ahol rengeteg különlegesség bemutatkozott, köztük a De Tomaso P72.

További hírek