Négy évvel ezelőtt jártam már a Red Bull Ringen akkor Balázs még Formula Renault-val ment. Engem már akkor megfogott a festői környezet és a nyomvonala. Kíváncsian vártam, hogy fog muzsikálni ezen a pályán az LMP3-as.

Balázs szerencsére hamar összeszokott az autóval és az első szabadedzés remekül sikerült neki. Az időmérőn nem sikerült megmutatni a valós tempóját, mert a népes mezőny és a piros zászlós megszakítások miatt egyetlen tiszta köre sem volt. Emiatt csak a 10. helyről tudott indulni a szombat délutáni versenyen.

A Norma M30 LMP3 a Red Bull Ring egyes kanyarjában oldalról

A rajt kissé szokatlan volt, ugyanis a formációs kör utolsó két kanyarját szinte már padlógázon tolta végig az első sor, ezzel diktálva a tempót. Ez kicsit megzavarta a Janik Motorsport magyar pilótáját, de hamar túltette magát ezen és sorra előzte a GT3-as autókat, végül a negyedik helyen adta át váltótársának a volánt.

A másik pilóta ezúttal nem Václav Janik volt, mert a csapat másik autója meghibásodott, így Tomás Konvicka vette át ezt a szerepet. Nem sokkal az etapja kezdete után beküldték a biztonsági autót, így a Volentér Balázs által kiépített előny szertefoszlott, Tomás pedig eleve lassabb köröket futott magyar csapattársánál. Sajnos visszaesett a 7. hely környékére. Két perccel a vége előtt belekeveredett egy balesetbe így sajnos nem tudta befejezni az egy órás futamot.

Volentér Balázs a Janik Motorsport LMP3-asa mellett

“Részben csalódott vagyok, mert örültem volna egy jó eredménynek, de idén nem az FIA CEZ bajnoki címünk megvédése a cél. Azonban remek felkészülés volt nagyobb versenyekre, kihívásokra.” - mondta hétvégén Volentér Balázs.

A budapesti pilóta mindent megtett, ez most nem rajta múlt. Mint kiderült jó tempóra képes, hiszen a versenyben futott leggyorsabb körök tekintetében az élmezőnyben volt, továbbá az utolsó szektorban ő autózta a leggyorsabb részidőt.

A Norma M30 LMP3 oldalról fotózva a Red Bull Ringen

Balázsnak azonban nincs ideje lazsálni, május 25-én rajthoz áll élete eddigi legkomolyabb versenyén, az Ultimate Cup Series slovakiaringi állomásán. Ez a hat órás endurance futam remek alkalom lesz, hogy megnézzék, hol is állnak az európai mezőnyben.