A hétvégén a Forma-1-es futammal párhuzamosan került sor a W Series szezonzáró hétvégéjére Austinban. Két futamot is rendeztek, Jamie Chadwick pedig, a Veloce Racing brit versenyzője elképesztő teljesítményt nyújtott: mindkét versenyt megnyerte.

Ez volt a női formula autós sorozat idénybeli hetedik és nyolcadik versenye. A 23 éves brit hölgy hét futamot nyert meg a nyolcból, ami mindenképpen tiszteletet parancsoló teljesítmény. Az összetett pontversenyt nagy fölénnyel nyerte, így megvédte bajnoki címét és immáron kétszeres W Series győztesnek vallhatja magát. Jutalma 500 ezer amerikai dollár (157 millió forint) valamint 15 FIA szuperlicensz pont.

Egyedül Racing X brit versenyzőjének, Alice Powellnek volt esélye arra, hogy megakadályozza a címvédésben Jamie Chadwicket. Végül ez nem sikerült neki, 27 pontos hátránnyal végzett a második helyen. A pontverseny harmadik helyezettje az Ecurie W színeiben versenyző finn Emma Kimilainen lett.

A W Series nyolc legtöbb pontot gyűjtött versenyzője automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es szezonra. Az első három helyezetten túl tehát Nerea Marti, Sarah Moore, Fabienne Wohlwend, Abbi Pullig és Beitske Visser érdemelte ki ezt a lehetőséget az eredményeivel.

A szezonzáró W Series futam történései

Abbie Eaton és Marta Garcia visszalépését követően tizenhat versenyző állt rajthoz a szezon utolsó futamán. Abbie versenybalesetet szenvedett, Marta pedig rosszulléttel küzdött, ezért nem lehetett ott a végső megmérettetésen.

Egy borús, nyirkos reggelen Austinban Jamie rajtolhatott a pole pozícióból, Abbi pedig a második helyről várta a piros lámpák kialvását. 140 ezer fős tömeg figyelte feszülten, ahogyan elstartolnak a hölgyek. Jamie remekül kapta el a rajt pillanatát és az első kör végére már 1,5 másodperces előnye volt az újonc Abbival szemben.

Az élen állók mögött nagy csata zajlott a harmadik helyért, melyet a hatodik helyről startoló Emma szerzett meg, miután három helyet javított már az első körben. Eközben Alice megelőzte csapattársát, Jessicát a hetedik helyért folyó küdtelemben. Fabienne a legjobb 10-en kívülre került, miután az első kanyar kijáratán átvágott a kerékvetőn. Az autója meg is sérült e manőver következtében, így később kénytelen volt feladni a versenyt, mivel a felfüggesztése olyan mértékben sérült.

Tíz perc elteltével, a versenytáv harmadánál 1,9 másodperces előnnyel vezetett Jamie, övé volt ekkor a leggyorsabb kör is. Alice hátránya ekkor már 10 másodperc volt, ráadásul körönként egy másodpercet kapott Jamietől. Nyomást gyakorolt Alice-re a hazai közönségkedvenc, az amerikai Sabré Cook, aki Jessicát megelőzve haladt a nyolcadik helyen. 17 perc volt hátra, amikor Sarah megelőzte Beitskét a negyedik helyért folytatott csatában az egyes kanyarban.

Jamie továbbra is tempósan haladt az élen senkitől sem zavartatva, féltávnál már három másodperccel lógott el Abbi előtt, Emma pedig további egy másodperces lemaradással követte őket a harmadik helyen. 10 perccel a leintést megelőzően Alice próbált elhaladni Belen Garcia mellett az egyes kanyarban, de túl későn fékezett, így kénytelen volt visszaadni a pozícióját spanyol vetélytársának.

Jessica a 12-es kanyarban próbálta megelőzni Sabrét, hat perccel a vége előtt, de miután összeértek, mindketten megpördültek. Két perccel később Alice végül meg tudta előzni Belent és ezzel a hatodik lett. Ez volt az élmezőnyben az utolsó előzés.

Jamie győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, aki abszolút megérdemelten lett bajnok kiemelkedő teljesítményével és eredményeivel.

“Ez egy óriási szezonzáró volt, óriási évet követően. Nagyszerű érzés így befejezni az évet, micsoda győzelem! Köszönöm a W Seriesnek, a Veloce csapatának, a Forma-1-nek és mindenkinek, aki támogatott. Nagyon sokat jelent megvédeni a címemet. Nagyon keményen dolgoztam ebben az évben, mivel Alice Powell végig nyomást gyakorolt rám. A tét nagyobb volt ezen a hétvégén, hiszen két futamot is rendeztek, de ha az ember mindkét versenyt megnyeri, akkor még édesebb a siker és örülök, hogy az élen végeztem. Hatalmas gratuláció jár Alice-nek, aki nagyon keményen szorongatott. Nehéz hétvége volt ez számára néhány problémával, amelyek nem rajta múltak. Csodálatos kapcsolatom van a Williams F1-es csapatával, akik segítettek megnyerni ezt a bajnokságot, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Nem tudom, mi vár rám, de élvezni fogom ezt a pillanatot és megyek tovább” - mondta Jamie Chadwick.

A 2021-es W Series végeredménye:

 1. Jamie Chadwick 159 pont
 2. Alice Powell 132 pont
 3. Emma Kimilainen 108 pont
 4. Nerea Marti 61 pont
 5. Sarah Moore 56 pont
 6. Fabienne Wohlwend 42 pont
 7. Abbi Pulling 40 pont
 8. Beitske Visser 38 pont
 9. Irina Sidorkova 34 pont
 10. Belen Garcia 28 pont
 11. Jessica Hawkins 27 pont
 12. Marta Garcia 21 pont
 13. Abbie Eaton 19 pont
 14. Miki Koyama 14 pont
 15. Bruna Tomaselli 12 pont
 16. Caitlin Wood 11 pont
 17. Ayla Agren 3 pont
 18. Gosia Rdest 2 pont
 19. Vicky Piria 1 pont
 20. Sabré Cook 0 pont