2021. szeptember 25. | 19:26

A japán gyártó klasszikus hibrid modellje új köntösben születhet újjá.

Negyedik generációjánál tart az 1997-ben bemutatott Toyota Prius. Sajtóinformációk szerint 2022 végére megérkezhet az új változat, ami a megszokott 1,8-as belső égésű motor plusz elektromos hajtás mellett akár hidrogénhajtással is elérhetővé válhat.

A Toyota elképzelései alapján, a hidrogén üzemanyagcellás megoldással szemben a hidrogént a belső égésű motor táplálására használnák. Ennek a beállításnak köszönhetően a jármű CO2-kibocsátása szinte nullára csökken. A Best Car értesülései alapján a Prius hidrogénmeghajtású változata legkorábban 2025-ben kerülhet piacra. A néhány éves várakozásnak több oka is van. A gyártónak egyrészről tökéletesítenie kell a technológiát, másrészről pedig a megfelelő infrastruktúra kiépítéséhez is időre van szükség.

A sajtóértesülésekre egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés. A Toyota alternatív meghajtásról szóló elképzelései mindenesetre körvonalazódni látszanak. Idén áprilisban Magyarországra is megérkezett az új Toyota Mirai, a japán gyártó hidrogén üzemanyagcellás modellje. Ezzel együtt átadták hazánk első hidrogén-töltőállomását is.

A Toyotánál hisznek abban, hogy a hidrogén lehet a jövő egyik leghatékonyabb, nagy mennyiségben elérhető energiahordozója. Az anyag határozott előnye a fenntarthatóságban és a közlekedés számos területén történő alkalmazásban rejlik. A hidrogén üzemanyagcellás modell új generációjának bemutatásával a Toyota tízszeresére növelné az autó eladási mutatóit. Ezt a nem mindennapi növekedést a nagyobb hatótávolsággal, a vonzó aerodinamikai kialakítással, valamint egy közel 20%-os árcsökkenéssel kívánják elérni. Magyarországon a Toyota Mirai ára 26 millió forintnál kezdődik majd.