2030 előtt nem lesznek teljesen önvezető autók?

Közzétéve:
2019-07-21, 14:41

Úgy tűnik, még egy röpke évtized várni kell az autonóm technológiára.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Continental önvezető technológiával foglalkozó csoportjának vezetője szerint 2030 előtt nincs realitása a teljesen autonóm járművek elterjedésének. Andree Hohm a német vállalat Hannoverben tartott bemutatóján kifejtette, hogy első lépésként a lassú, városi közlekedésben kell tesztelni a technológiát, miközben az autógyártók folyamatosan dolgozhatnak az önvezetés tökéletesítésén magasabb sebességű környezetben is.

„Az emberek egyfolytában érdeklődnek, mikor láthatják az önvezető autókat az utakon. A válasz: akár ma is. Ha van egy kifejezetten erre a célra alkalmas területed, mondjuk egy magánút, illetve, ha alacsony sebességgel kívánsz közlekedni, vásárolhatsz ilyen járművet” - magyarázta Hohm az AutoNews munkatársának.

A Continental vezetője három tényezőt emelt ki, melyeket le kell küzdeni, mielőtt az önvezető autók széles körben elterjedhetnek.

Continental önvezető autó szemből

Az első problémát a rendszer technológiai háttere jelenti. Az önvezető autók jelen állapotukban is rendkívül fejlettek, további kiegészítésekre van szükség, melyekkel minden lehetséges forgalmi helyzetet le tudnak fedni.

Ezen felül a vállalatoknak meg kell küzdeniük a szabályozás által előidézett korlátokkal. Jelenleg ugyanis nem létezik az önvezető járművek tesztelésére és használatára vonatkozó egységes keretrendszer, ezért a fejlesztőknek nehéz dolguk van, ha több piacra is eladható rendszereket akarnak kidolgozni.

„A jelenlegi helyzet tele van kihívásokkal. Ha egy csomó pénzt befektetünk a projektbe, meg kell győződnünk arról, hogy több országban elfogadott megoldást tudunk nyújtani” - tette hozzá Hohm.

önvezető autók haladnak szorosan egymás mögött

Végül, de nem utolsósorban meg kell győzni az önvezető járművek biztonsági hiányosságai miatt aggódó vásárlókat.

„Még mindig egy kicsit ijesztően hangzik a dolog – gyere, ülj be egy olyan autóba, melynek nincs sofőrje. Számunkra ez egy világos jel, hogy lépésről-lépésre kell bemutatnunk az autók működését. Nagyon világosnak kell lennünk. Be kell vonnunk az embereket a tesztelésbe, így a saját bőrükön érezhetik, mennyire izgalmas technológiával állunk szemben” - zárta gondolatait Andree Hohm, a Continenatal önvezető részlegének első embere.

Vajon elég lesz a következő évtized, hogy mindenki megbarátkozzon az önvezető autók gondolatával? Te hogyan vélekedsz erről a kérdésről?

Forrás:

További autós hírek

Ők ketten úgy keltek át ezen a békéscsabai gyalogátkelőn, ahogy az meg van írva. Deszkáról, rolerről leszállva! Talán ennek köszönhetik azt, hogy nem...

Sajnos a legalapvetőbb KRESZ szabályokat is képesek sokan megszegni figyelmetlenségből. Ezen, a rendőrség által közzétett térfigyelő kamerás felvételen az látszik, hogy a kanyarodási...

A Sanghaj mellett, a Jangce folyó partján fekvő Vuhsziban található híd omlott össze. Sajnos három autóra rázuhant és a benne ülök azonnal meghaltak....

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Kapcsolódó írások

2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket
Elon Musk Tesla
2019. augusztus 06.
A Tesla vezérigazgatója szerint a vállalat titkos projektje komoly előrelépést hoz majd.
Tesla önvezető
2019. augusztus 24.
Az eredetileg augusztusra ígért emelés szeptemberig, vagy akár októberig is várat magára.
BME önvezető Smartja hátulról
2019. március 13.
A tököli reptéren vettünk részt egy kutatási projekt sajtónapján