2030 előtt nem lesznek teljesen önvezető autók?

Közzétéve:
2019-07-21, 14:41

Úgy tűnik, még egy röpke évtized várni kell az autonóm technológiára.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Continental önvezető technológiával foglalkozó csoportjának vezetője szerint 2030 előtt nincs realitása a teljesen autonóm járművek elterjedésének. Andree Hohm a német vállalat Hannoverben tartott bemutatóján kifejtette, hogy első lépésként a lassú, városi közlekedésben kell tesztelni a technológiát, miközben az autógyártók folyamatosan dolgozhatnak az önvezetés tökéletesítésén magasabb sebességű környezetben is.

„Az emberek egyfolytában érdeklődnek, mikor láthatják az önvezető autókat az utakon. A válasz: akár ma is. Ha van egy kifejezetten erre a célra alkalmas területed, mondjuk egy magánút, illetve, ha alacsony sebességgel kívánsz közlekedni, vásárolhatsz ilyen járművet” - magyarázta Hohm az AutoNews munkatársának.

A Continental vezetője három tényezőt emelt ki, melyeket le kell küzdeni, mielőtt az önvezető autók széles körben elterjedhetnek.

Continental önvezető autó szemből

Az első problémát a rendszer technológiai háttere jelenti. Az önvezető autók jelen állapotukban is rendkívül fejlettek, további kiegészítésekre van szükség, melyekkel minden lehetséges forgalmi helyzetet le tudnak fedni.

Ezen felül a vállalatoknak meg kell küzdeniük a szabályozás által előidézett korlátokkal. Jelenleg ugyanis nem létezik az önvezető járművek tesztelésére és használatára vonatkozó egységes keretrendszer, ezért a fejlesztőknek nehéz dolguk van, ha több piacra is eladható rendszereket akarnak kidolgozni.

„A jelenlegi helyzet tele van kihívásokkal. Ha egy csomó pénzt befektetünk a projektbe, meg kell győződnünk arról, hogy több országban elfogadott megoldást tudunk nyújtani” - tette hozzá Hohm.

önvezető autók haladnak szorosan egymás mögött

Végül, de nem utolsósorban meg kell győzni az önvezető járművek biztonsági hiányosságai miatt aggódó vásárlókat.

„Még mindig egy kicsit ijesztően hangzik a dolog – gyere, ülj be egy olyan autóba, melynek nincs sofőrje. Számunkra ez egy világos jel, hogy lépésről-lépésre kell bemutatnunk az autók működését. Nagyon világosnak kell lennünk. Be kell vonnunk az embereket a tesztelésbe, így a saját bőrükön érezhetik, mennyire izgalmas technológiával állunk szemben” - zárta gondolatait Andree Hohm, a Continenatal önvezető részlegének első embere.

Vajon elég lesz a következő évtized, hogy mindenki megbarátkozzon az önvezető autók gondolatával? Te hogyan vélekedsz erről a kérdésről?

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket
Elon Musk Tesla
2019. augusztus 06.
A Tesla vezérigazgatója szerint a vállalat titkos projektje komoly előrelépést hoz majd.
BME önvezető Smartja hátulról
2019. március 13.
A tököli reptéren vettünk részt egy kutatási projekt sajtónapján
A Samsung önvezető autót fog tesztelni
2017. május 04.
A koreai infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztérium engedélyt adott a Samsungnak, hogy elkezdhesse az önvezető autó rendszerét tesztelni