2021. február 17. | 14:07

Az amerikai cég komoly beruházást hajt végre kölni gyárában az ügy érdekében.

A Ford bejelentette, hogy 2030-ig bezárólag teljesen átáll az elektromos autók értékesítésére Európában. Az amerikai autógyártó az egyre szigorodó európai kibocsátási normákkal indokolta döntését, illetve azzal, hogy az előrejelzések szerint a következő 10-15 évben egyre több ország tiltja majd be a belső égésű motorral szerelt járművek értékesítését.

A Ford szerdán azt is közölte, hogy egymilliárd euróból (359-360 milliárd forintból) új gyártósorokat létesít kölni üzemében, ott zajlik majd az elektromos hajtáslánccal szerelt autók nagyüzemi gyártása. A Ford első tisztán elektromos modelljének gyártása előreláthatóan 2023-tól kezdődik Németországban. A Ford élvezi a szövetségesének számító Volkswagen-csoport támogatását az ügyben, így használhatja majd az új VW MEB-platformot az elektromos autók gyártásakor.

Amerika második legnagyobb autógyártója arról is biztosított mindenkit, hogy a következő öt évben tisztán elektromos kivitelben is elérhetőek lesznek a személyautói Európában. A cég hozzátette, hogy 2030-ra az általa értékesített kishaszongépjárművek kétharmada részben vagy teljesen elektromos meghajtású lesz. Ez utóbbi kiemelten fontos terület a Ford számára, hiszen a kishaszongépjárművek esetében piacvezető szerepet tölt be Amerikában és Európában egyaránt.

A Ford kiemelte, gépjárművei villanyosítása kiemelten fontos a jövőbeli növekedése és profitabilitása szempontjából, ha a vállalat sikeresen tartja az ütemtervet, akkor nagy előnyre tehet szert a riválisokkal szemben a villanyautó-piacon.

Automotive News Europe

Portfolio