2020. december 11. | 10:03

A modell kívülről a jelenlegi Passatra, belülről pedig a Phaetonra fog hasonlítani.

A Volkswagen 2023 utolsó negyedévében dobja piacra az ID Vizzion tanulmány sorozatgyártott változatát, amely 435 mérföldes (700 kilométere) megtehető távot kínál majd a fogyasztóknak. Erről a VW fejlesztési igazgatója, Frank Welsch beszélt.

Az Aero-B néven is emlegetett autó az ID.6 szedán kivitele lesz, amelyet a BMW i4 és a Mercedes-Benz EQE riválisának szán a Volkswagen a jövőben. Az új modell a Passat méretosztályát örökli, belső helykínálat szempontjából azonban a tágasabb Phaetonra hajaz.

Frank Welsch azt is elárulta, hogy kétféle hajtással lesz elérhető a Volkswagen új villanyszedánja. Az olcsóbb változatokat egyetlen elektromos motorral szerelik, ami a hátsó tengelyt hajtja meg. Az összkerék-meghajtású kivitelekben pedig két darab villanyos erőforrás kap helyet. Később aztán érkezik a GTX-re keresztelt performance modell, ami álló helyzetből 5,6 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára. Összehasonlításképpen: az egymotoros modell 8,5 másodperc alatt teljesíti a 100-as sprintet.

A többi ID modellhez hasonlóan az ID.6 esetében is többféle akkumulátor közül lehet majd választani. Ugyan a fejlesztés még a kezdeti szakaszában tart, de Welsch azt állítja, hogy a padlólemezbe szerelt 84 kWh-s akkumulátor 700 kilométeres hatótávolságot biztosít. Ez azt jelenti, hogy az ID.6 szedán kivitele 143 kilométerrel többet tud megtenni, mint az ID.3 Pro S, amelyben egy 77kWh-s akkumulátor kapott helyet.

A modell a 200 kW-os töltést is támogatja majd a tervek szerint, ennek köszönhetően egy DC gyorstöltőre csatlakoztatva 10 perc alatt akár 230 kilométernyi hatótávot is képes lesz visszanyerni. Az ID.6 gyártása 2023-ban kezdődik a Volkswagen emdeni gyárában.