2024. január 22. | 14:06

Az automatizáció egyre nagyobb szeletet hasít ki a gyártástechnológiában, és ebből húzna hasznot a BMW legújabb kooperációjában egy automatizációs céggel.

Mai, robotokkal tarkított világunkban már egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy emberként kinéző és sétáló eszköz végezzen el olyan monoton vagy veszélyes feladatokat, amelyekre sosem kellett volna humán munkaerőt alkalmazni. A Tesla az Optimus névre keresztelt humanoidot szánta ilyen célra már 2022 elején, most a BMW is követi amerikai riválisa példáját.

A bajor gyártó nem önerőből, hanem egy, a technológiában tevékenykedő céggel, a Figure nevű robotikai startuppal állt össze, hogy minél olcsóbban és minél hamarabb hadra tudjon fogni ilyen eszközöket. Először a márka legnagyobb, a dél-karolinai Spartanburgban található gyárában kerülnek „forgalomba” a humanoidok, ám a kezdeti darabszámot nem közölték az érintettek.

Egyelőre a cél az, hogy lássák kicsiben, mennyire működőképes a különböző monoton vagy veszélyes területeken a Figure 01 robot. Amennyiben eléri a kívánt eredményt, további terjeszkedése várható az üzemen belül – persze a Figure célja nem titkoltan az egyéb márkáknál és folyamatokban való bevetés, hisz általános célra tervezték az eszközt, nem kifejezetten az autóipar számára.

Ha minden igaz, először a gyártási és a raktározási területeken, például az összeszerelő és a fémlemez-megmunkáló részen kapnak majd lehetőséget a következő 12-24 hónapban a szükséges tesztfázist követően. A gyárban egyébként összesen 11 ezer ember dolgozik, az ő munkájuk egyelőre nincs veszélyben az új jövevények miatt – persze pozitív fejlemények esetén a későbbiekről már ugyanez nem biztos, hogy elmondható.

Mindenesetre a csupán 167 centiméter magas robotok szándékosan hasonlítanak az emberre, a gyártó szerint ugyanis így képesek ugyanolyan feladatok (lépcsőzés, pakolás, tárgyak precíz megfogása és tartása…) maradéktalan ellátására, mint hús-vér társaik. Maximális teherbírásuk egyébként 20 kilogramm, amivel már alkalmasak a komolyabb fizikai állóképességet igénylő folyamatok elvégzésére is.

Visszakanyarodva egy kicsit a Teslához, a cég vezetője, Elon Musk számításai szerint a 2040-es évekre egymilliárd humanoid robot lehet majd a Földön. Hogy ez jó vagy sem, mindenki döntse el maga, ám tenni aligha lehet az automatizáció ellen – főleg, ha olyan művészi és egyedi tud lenni, mint ez a teljesen mesterséges festés egy autón.

BMW