2018. szeptember 20. | 13:17

Egyre népszerűbbek a Carbon Revolution versenyfelnijei

A Carbon Revolution egy ausztráliai felnigyártó cég, mely egyedi, sportos felnik gyártására szakosodott. Több, autógyártásban is érdekelt vállalat rendel tőlük, első volt a Ford a Shelby GT 350R-rel. Az üzem szóvivője szerint az elkövetkező egy évben megsokszorozzák a legyártott felnik számát, az eddigi 10.000 helyett 150.000-re növelik a termelési mennyiséget.

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Az örömhír mellett a Revolution egy rövid videót is közzé tett, melyben betekintést nyerhetünk az egyedi gyártástechnológia mindennapjaiba.

Minden a monitor előtt kezdődik. Egy CAD programban megszerkesztik a felni stílusát, majd indulhat a gyártás. A szénszálas anyagot formára vágják, speciális védőanyaggal kezelik le. Ezt követően jön a gyanta és magasnyomás-tűrőképesség teszt. Fontos lépés, hiszen a kerekek hatalmas erőknek kell, hogy ellenálljanak az utakon és pályákon. Ezt követően a felniket egyesével nagynyomású folyadékba (vízbe) helyezik, hogy meggyőződjenek róla, hogy nincs szivárgás.

Ha a felnik továbbjutnak, CT vizsgálat következik minden egyes darabokon, ami +/- 0.15 mm pontossággal képes megállapítani, hogy a terméken van-e kopás, törés, vagy fölösleges plusz anyag. A robotok és számítógépek precizitása lehetővé teszi a megrendelők egyedi kéréseinek teljesítését.

Ezek után a kerekeket magas hőmérsékleten kezelik, majd egy újabb védőréteg kerül a felnikre, s ezt követően beléjük helyeznek egy RFID chippet, hogy minden egyes kereket nyomon tudjanak követni. A felnik súlyát lemérik, megbízhatóságukról az úton és speciális gépeken is megbizonyosodnak.

Csomagolás és szállítás előtt egy dolgozó megvizsgálja a késztermékeket. A legapróbb gyári hiba is végzetes lehet. Ha nem talál rajtuk hibát, mehetnek a fényezőhöz. A fényezési fázis után útjuknak eresztik őket, hogy egy izomautó vagy szuperautó részeivé válhassanak.

A Carbon Revolution jelenleg 14 típushoz gyárt egyedi felniket. Közéjük tartozik az Audi, BMW, Chevrolet, Lamborghini, McLaren, Nissan és a Porsche számos modellje. A felnik ára és súlya típusonként változik. Bár a weboldalon nincsenek feltűntetve az egyes felnik árai, levélben felveheted velük a kapcsolatot, ha árajánlatot szeretnél kérni. Ha esetleg olyan autód van, mely a fenti listából hiányzik, ne félj, személyre szabott rendeléseket is felvesznek. De készülj fel, hogy borsos árat fognak mondani!

Források: