2023. március 23. | 11:06

Nem csak építés alatt van még az egész gyáregység, de egyelőre sori munkások sincsenek a gyár területén.

A virtuális valóság és a mesterséges intelligencia széles körben való elterjedése nem csak arra szolgál, hogy az internet eléréssel rendelkező emberek szórakozhassanak önfeledten. Egy nagy előrelépést jelent a digitalizáció irányába.

Néha már egy kicsit ijesztő magaslatokba is érnek vele, most például logisztikai és gyártásszervezési szakemberek helyét vette át a BMW-nél. Egészen pontosan a debreceni gyár termelését indították el egy program segítségével úgy, hogy maga az üzem még el sem készült.

Az Nvidia nevű tech céggel közösen hozta ezt létre a bajor autógyártó, és az Omniverse rendszerüket használták fel. Ezek segítségével egy virtuális teret hoztak létre a még el sem készült gyár csarnokaiban.

Bár elsőre ez is csak egy jópofa játéknak tűnhet, de messze nem ilyen egyszerű a helyzet. A gyártásszervezés egy komoly foglalkozás, ami szakembert igényel, ezt most mégis megoldotta egy mesterséges intelligencia alapú program.

Berendezte a lehető legoptimálisabban a gyár belső részeit még azelőtt, hogy az elkészült volna. Így amikor oda jutnak a BMW-nél, hogy ténylegesen be kell rendezni a csarnokokat, akkor már „csak" be kell pakolászni a gépeket a megfelelő helyekre.

Ez a folyamatot az AI elképesztően meggyorsítja és emellett sokkal olcsóbb is végeredményben a BMW-nek. Emiatt viszont nem korlátozzák a technológiát a debreceni gyáregységre, hanem világszerte a BMW összes üzemére alkalmazzák majd a softvert.

Egy-egy munkaállomáson perceket, másodperceket is nyerhet a gyártó egy jó elrendezéssel, szervezéssel. Ha van egymás után több ilyen munkaállomás is, akkor akár 10 percet is nyerhet egy ilyen technológiával. Bár nem tűnik soknak, de százezer legyártott autónál már közel 16 667 óra spórolás majdnem két évet jelent.

BMW