2023. február 13. | 08:13

Az új funkció egészen más szemszögből mutatja meg a nagyvárosokat.

A Google még 2022 májusában jelentette be az új funkciót a térképalkalmazásán, a Google Maps-en. Most meg is jelent az extra nézet néhány nagyvároshoz, akár mi magunk is kipróbálhatjuk.

Itt már nem csak egy autó ment végig az utcákon komoly kamerarendszerekkel felszerelve, hanem drónt is bevetettek. Ennek köszönhetően légifelvételen is megnézhetünk majd a nagyvárosokat.

Az Immersive Veiw nevű funkció egyelőre friss és kísérleti jellege miatt még csak pár helyen működik. Olyan nagyvárosokat vettek fel a drónokkal, mint New York, San Francisco, London, Tokió vagy Los Angeles.

Az első városok utcaképei már megtekinthetőek madártávlatból, viszont a dolog itt nem áll meg. Bár egy rakás engedélyeztetéssel jár, már több várossal is folynak a tárgyalások, hogy drónfelvétel készülhessen róluk.

Ha ezek a tárgyalások eredményesek lesznek, akkor várhatóan Amszterdam, Dublin, Firenze és Velence is megtekinthető lesz madártávlatból. A már felvett városokat akár többféle napszak és időjárási körülmény között is meg lehet nézni.

A rendszer úgy működik, hogy a szálló drónok több millió éles fényképet készítenek, melyet aztán egy komoly számítzógép húz össze folyamatos képpé. Ennek eredményeképp jelenik meg egy részletgazdag 3D-s rendszer, amin a Street Veiw-hoz hasonlóan üzletek, nevezetességek és közlekedési adatok is megjelennek majd.

Alapjárat