2023. november 23. | 14:10

Kívül nem sok változást tartogat, belül azonban sok hasznos új funkciót kapott, ráadásul erősebb is lett a hibrid hajtása.

Habár már 2020-ban leleplezte a Toyota a Yaris Cross kisméretű crossovert, az ellátási lánc gondjai és a koronavírus okozta fennakadások miatt csak 2021-ben kezdődött a forgalmazása, a nemzetközi menetpróbáján is 2021 nyarán vettünk részt. Így vagy úgy, de a félidős ráncfelvarráshoz mégiscsak elért a modell, ezért most lerántotta a leplet a japán gyártó a frissített verzióról. Nem csoda, hogy igyekeztek a ráncfelvarrással a lehető legkevesebbet várni, hiszen a gyártó második legkelendőbb modellje idahaza is a Corolla után.

Kívülről elég nehéz különbséget tenni a kifutó Yaris Cross és az új között, de kapott új színeket és keréktárcsákat is, valamint most is lesz Premiere Edition verzió. Belül azonban okosabb lett a kisautó, hiszen gyorsult az infotainment rendszere, és most már elvileg vezeték nélkül is gond nélkül kapcsolódik az Apple CarPlay és az Android Auto rendszer.

A digitális műszeregység 7 vagy 12,3, az érintőkijelző pedig 9 vagy 10,5 colos kiviteltől függően. Az okostelefon már digitális kulcsként is funkcionálhat a Premiere Edition felszereltségnél, a biztonsági rendszerek terén pedig továbbfejlesztett vészmegállító rendszert kapott, amely megállítja az autót és bekapcsolja a vészvillogót, ha a sofőr esetleg rosszul lenne vagy elaludna.

Itt is van ajtónyitásra figyelmeztető rendszer, amellyel kiküszöbölhetjük, hogy egy mellettünk érkező biciklist letaroljunk. Akkor is jelez, ha a hátsó ülésre betettünk valamit, de kiszálláskor nem nyitjuk ki a hátsó ajtót. Ezzel elkerülhető, hogy ottfelejtsünk egy fontos csomagot, vagy a szétszórtabbak/felelőtlenebbek a gyermeküket.

Ami a hajtást illeti, újdonság az ötödik generációs hibrid rendszer beépítése, amellyel 116 helyett most már 132 lóerőre képes az 1,5-ös benzinmotorra alapuló hajtáslánc. A villanymotor csúcsnyomatékát is megemelték 141-ről 185 Nm-re.

Ezzel pedig javult a 0-100-as gyorsulás (11,2-ről 10,7 másodpercre csökkent), ráadásul csendesebb is lett a Yaris Cross kabinja az extra szigeteléseknek köszönhetően. Lesz GR Sport kivitel is, a piacon várhatóan 2024-ben jelenik majd meg a frissített modell.

Toyota

Toyota