Hangvezérlésű a klíma az új Volkswagen Golfban

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-01-20, 14:05

Abban az esetben legalábbis, ha megrendelik a 3 zónás légkondicionálót az autóba.

A legújabb technológiák mára a kisautókig leszivárogtak. Okostelefon tükrözés, navigáció, bluetooth vagy önálló parkolás már a kicsi városi autókban is megtalálhatók. Így van ez a hangvezérléssel is, egy Mercedes-Benz A-osztály is hallgat a vezető parancsaira, képes például bemondásra nyitni-zárni a napfénytetejét vagy telefonhívást kezdeményezni. Nem nagy dolgok ezek, mégis nagyon új technológiának és jövőbemutató megoldásoknak számítanak.

Volkswagen Golf mk8 2020

Egy olyan jövőbe, amely már a nyakunkon van, és amely már a Volkswagen új üdvöskéjének, a nyolcadik generációs Golfnak is szerves része. Amennyiben a háromzónás légkondicionáló berendezéssel rendelik az autót (tehát a legdrágábbal), akkor az a Smart Climate funkciójának köszönhetően képes felismerni és végrehajtani a klíma kezelésére irányuló hangutasításokat is.

Olyan parancsokra reagál, mint például a „fázom” vagy „melegem van”, hogy aztán ennek megfelelően állítson a befújt levegő hőmérsékleten. Arra is képes, hogy a megfelelő helyre irányítsa a levegőáramot, ha kijelentjük, hogy „melegítsd a lábakat” vagy „melegítsd a kezeket”. A „szabad kilátás” parancsra bősz páramentesítésbe kezd a rendszer, a „friss levegő” említésére pedig hűs külső levegőt áramoltat az utastérbe.

Volkswagen Golf mk8 2020 klímapanel

Ezen felül meg lehet neki mondani, hogy hány fokkal emelje vagy csökkentse a beltér levegőjének hőmérsékletét, ráadásul minden parancs helyét is képes lokalizálni a rendszer, azaz ha azok a hátul ülőktől jönnek, akkor ott cselekszik az elvártaknak megfelelően. Azt nem ígérem, hogy magyarul is fog tudni, de angolul bizonyosan el lehet vele szórakozni. Természetesen, ha valaki idegenkedik a hangvezérléstől, akkor a légkondi érintőpaneljén keresztül vagy a központi kijelzőn magán továbbra is lehet kézzel vezérelni a klímát.

Kapcsolódó írások

2020-ra megérkezik a hibrid VW Golf GTI
2017. január 31.
A következő generációs Volkswagen Golf GTI elérhető lesz hibrid hajtással is
2019-es Volkswagen Golf GTI TCR elölről
2019. január 18.
A Volkswagen szépen kihegyezte kedvenc ferdehátúját

További hírek