A rádiótól a voice commandig – Az autó szórakoztató egységeinek rövid története

Közzétéve:
2018-10-31, 16:34

2018-ban már azért sírnak az utasok, mert gyenge a 4G a kocsiban, míg 80 éve még a rádió is csupán áhított feláras luxus volt

Az autózás, története során számtalan változáson esett át. Legszembetűnőbb a formatervek folytonos megújulása, az erősebbnél erősebb motorok megjelenése és az egyre gazdaságosabb fogyasztás megvalósulása. A háttérben mégis meglapul egy funkció, ami nélkül a hosszú utak igencsak unalmasak lennének. Az infotainment rendszerek már-már a sofőr gondolatait olvassák. Egy gombnyomás vagy szó, és voilà, személyi asszisztensünk azonnal életre kel.

A Knight Rider sorozat autója, fekete Pontiac Trans Am, előlnézet

A mára már a való életben is létező hangvezérlés nem is olyan régen még elképzelhetetlennek tűnt. Az 1980-as évek egyik legnépszerűbb sorozatában, a Knight Riderben David Hasselhoff egy mesterséges intelligenciával felszerelt Pontiac Trans Am segítségével üldözte a rosszfiúkat.

A 20. század elején, a „Viharos húszas évek” idején az autózás többnyire egy csendes tevékenységnek számított. Társaság hiányában legjobb esetben is csak a motor zúgása és a menetzaj törte meg a vezetés csendjét. A helyzet nem változott az 1930-as évekig, de ebben az évtizedben megszületett az első igazi szórakozásért felelős „fedélzeti számítógép”, az autós rádió.

Ford T-modell, 4 személyes, fekete Touring kabrió, első generáció, oldalnézet
A T-Model volt az első szalagon gyártott autó. A Ford több mint 15 millió (!) darabot adott el

Az újítás igazi szenzációként hatott, az amerikai autósok megbolondultak érte. A Motorola finoman fogalmazva is kaszált, 130 dollárért adta darabját. Az infláció figyelembe vételével ez az összeg ma nagyjából 1800 dollár, azaz megközelítőleg 513 ezer forint lenne. Viszonyítási alapként szolgál, hogy 3 rádió áráért akkoriban egy Ford T-modellt lehetett venni.

Az egységek ára idővel alacsonyabb lett, de az 1950-es évekig csak AM adások fogadása volt lehetséges. ’52-ben piacra került az AM/FM rádió, de jó pár év el kellett teljen, hogy népszerűvé váljon. Az élelmesebb sofőrök rájöttek, hogy annak ellenére, hogy nem tudják megfizetni az autóba szerelt rádiót, ők is élvezhetik a száguldást. Egy hordozható rádió az anyósülésre, és már meg is oldódott a probléma.

1956 Chrysler 300B műszerfala lemezlejátszóval, műszerfal, oldalnézet
A Chrysler az autós lemezlejátszót Highway Hi-Fi néven dobta piacra. A képen: Chrysler 300B

Vele párhuzamosan a Chrysler kifejlesztette a CD lejátszó ősét. Az autóba szerelt bakelit lemezjátszó jó ötletnek tűnt, annyi pici gond volt vele, hogy bukkanókon, úthibákon és kanyarokban a tű megakadt…

A nagy áttörés 1964-ben történt, a Philips bemutatta az első kazettát. A kazettás magnót rövidesen követte a műszerfalba szerelt változat, ami még a 2000-es években is töretlenül népszerű volt. A kazetta megfordításával lehetett albumot „cserélni” és még ceruzára sem volt szükség, hogy visszatekerd az albumot. A retró zenehallgatáshoz hozzátartozik az érzés, amikor berakod a lejátszóba és úgy érzed, a magnó felfalta a kazettát.

A CD a ’90-es években lassan elkezdte átvenni szalagos elődje helyét, ami a 2000-es évekre meg is történt. Hiába, a mai napig sokaknak van kazetta lejátszós autója. Bluetooth és CD lejátszó hiányában ők egy jackes adapter segítségével tudják élvezni saját zenéiket.

autórádió USB csatlakozóval, előlnézet, felülről
A Bluetooth mellett napjainkig népszerű az USB portos megoldás

Úgy nagyjából 2005 környékén a CD végleg leszámolt a kazettával. Az olvasó egységek képesek voltak CD-ROW-okat és MP3 fájlokat is dekódolni. Megjelent a digitális, majd HD kijelző. A felsőközép- és felsőkategóriás gyártók autói DVD-t is képesek voltak lejátszani. A Jaguar tovább fejlesztette a koncepciót, a 2011-es XJ modell a legújabb Dual View extrával is kérhető volt. A képernyő 2 különböző adást tudott megjeleníteni, mást látott az utas és mást a sofőr. Ha érdekel hogyan is működik a Dual View technológia, tekintsd meg a videót:

1987 Toyota Crown Royal műszerfal GPS-szel, barna, előlnézet
A ’87-es Crown Royal volt az első autó, ami műszerfalba szerelt navigációt kapott

A mai infotainment rendszerek megszületése nem csak a zenelejátszás igényére vezethetőek vissza, a GPS és telefon használatának szükségessége szintén szerepet játszott kialakulásukban. A navigáció ősét már az 1910-es években is használták. Az első digitális térképek software helyett CD alapúak voltak, úttörője az 1987-es, csak Japánban forgalmazott Toyota Crown Royal volt. Szintén a típus jellegzetessége, hogy az első autó volt, aminek a műszerfalába szerelték a navigáció kijelzőjét.

1992-re a GM is kifejlesztette saját beépített digitális térképét, amit az Oldsmobile-ok 88-as sorozata kapott meg. Annyival már előrébb járt, hogy az utat visszaszámolta és figyelmeztetett, hogy kanyarodj. A kiskerben is kapható változat GuideStar néven került forgalomba. Eredetileg csak Kalifornia és Nevada szerepelt az adatbázisában, de idővel bővült a tudása.

1976 Mercedes W123 autóstelefon, felülnézet
Lehet, hogy vezetékes, de legalább bárhová utánad tudott menni

A mobilok használata szintén szerepet játszott az okosautók létrejöttében. A hordozható telefonok hajnalán egy autóstelefon hatalmas dolognak számított, csak a legelitebb típusokba szerelték, mint extrát. Az 1976-ban gyártásba került 123-as Merciben opcionális luxus kiegészítő volt, csak magáért a telefonért a stuttgarti gyáróriás egy akkoriban új Volkswagen Passát árát kérte el.

A 2000-es évekre a Bluetooth még kényelmesebbé tette a telefonálást, neki hála látott napvilágot az autós kihangosító ötlete. A vezeték nélküli hálózat új korszakot nyitott az autós telekommunikáció történetében: a sofőrnek nem kellett a kezében tartani a készüléket, így biztonságosabbá és kényelmesebbé vált az utazás.

2002 Mercedes-Benz W211 E-osztály Groß Kommand navigáció, rádió, előlnézet, balról
A 2002-es W211-es Mercedes Avantgarde felszereltségi szintje magába foglalta a kor legfejlettebb fedélzeti számítógépét

Nagyjából 2005-re a rádió, navigáció és telefon egyesült. Hárman együtt alkották meg az akkor még butácska fedélzeti számítógépet, amit még csak gombnyomással lehetet irányítani. A kor legintelligensebb rendszere a 2002-es Mercedes E-osztályba (W211) volt szerelve.

Alig pár éve jelent meg a fedélzeti rendszerek mai, legkorszerűbb generációja. Ők már érintőképernyősek, gombok mellett hanggal is vezérelhetőek és mobilnet-képesek. A legújabb luxusautók hangvezérlése nem korlátozódik a 3 úttörő funkció működtetésére. Szinte bármilyen manuálisan vezérelt funkciót képesek maguktól is végre hajtani. Nem hiszed? Akkor nézz bele a videóba és győződj meg magad:

A fenti videóban bemutatott funkciókat még csak a legexkluzívabb modellek birtokolják, de idővel a népautók mindegyikében elérhető lesz. Gondoljunk csak az elektromos ablakemelőre. A ’90-es években még luxuscikknek számított, ma már alap, hogy legalább az első ajtókon van.

 Dacia Duster, bal hátsó ajtó, oldalnézet
Vajon egy mai gyerek tudja, hogy valójában mit értesz az alatt, hogy „Tekerd le az ablakot.”? –a képen: Dacia Duster

Jó, igaz, erre nagyon erős ellenpélda, hogy a Dacia Dusterben a kormányemelő is extra, de nézzük a jó oldalát. Minden luxusfunkció előbb vagy utóbb bekerül az átlagemberek autóiba, és bárki élvezheti előnyüket.

Te ismersz olyan szolgáltatást, funkciót vagy felszerelést, ami régen hatalmas durranásnak számított, de jelenléte mára már teljesen evidens?

Forrás:

További autós hírek

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Egy elegáns megfordulás tegnap délután a gyorsforgalmin. “Emberünk minden józan észre vonatkozó szabályt feledve, simán bekanyarodott a nem kicsi, jól…

Nagyon sok esetetről tudunk, ahol a lakók konkrétan megmondják: “Ne állj meg itt haver, mert kiszúrom a gumit, meg összekarcolom”…

A jelenlegi adatok szerint egy 33 éves férfi személygépkocsival közlekedett Dorog irányába, amikor egy kanyarban eddig tisztázatlan okból áttért a…

Kapcsolódó írások

1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai
1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói
Renault Alpine A610, kék, oldalnézet, balról
2018. november 10.
Hiába szidják úton-útfélen a francia gyártókat, volt idő, mikor ők is tudtak jót gyártani. Bemutatok neked 9 nagykorú francia típust, amelyek 1970 és 2000 között (is) nagy hatással voltak az autózás történetére.