2018. október 09. | 14:30

Nem is szép, nem is gyors, de milliókat elvarázsolt az AMC kisautója. Megjelenésekor nagyon is felkapott volt, örökségét számos film élteti

A ’50-es évektől kezdve az USA-ban elburjánzott a megalománia. Az új „trend” kihatott az élet minden apró részletére, a kólás üvegektől a felhőkarcolókig. Az autóiparral sem volt másképp, a gépkocsik hossza és teljesítménye is egyre csak nőtt.

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

A ’70-es évek olajválsága mégis megálljt parancsolt a közúti monstrumok növekedésének, a nép kisebb, gazdaságosabb autókra vágyott. Az új piaci igényekre a VW és Nissan azonnal lecsapott. A hazai gyártók is ki akarták venni a részüket, 1975-ben az American Motors Corporation bemutatta a Pacer modellt. Kerek formájának és nagy üvegfelületeinek köszönhetően kitűnt a kor kocka formájú autói közül. Megjelenésekor az amerikai sajtó körberajongja, több újság az év autójává választotta.

Olcsó és megbízható volt, egyik főbb különlegessége, hogy a kasztnit az utastér köré tervezték, így maximalizálva az utasok kényelmét, csökkentve az autó külső méreteit. Reklámkampányában a „First Wide Small Car” (Az első széles kisautó) szlogent kapta, utalva előbbi tulajdonságaira.

Ma is egyedi megoldásnak számít, hogy az anyós oldali ajtó valamivel hosszabb volt a vezetőoldalinál, hogy könnyítse a hátsó utasok beszállását. Hossza rövidebb volt a megszokott amerikai autókénál, szélessége viszont ugyanakkora maradt. A kampány magába foglalta egy videó elkészítését, mely humoros oldaláról fogta meg a méretbeli különbségeket. Ha a ’70-es évek Amerikájában lennél, Te befektetnél egy széles asztfaltpattanásba?

A Pacert több felszereltségi szinten árusították:

  • X-csomag: Magába foglalta a kagylóüléseket, sportkormányt, padlóváltót és a hagyományosnál jóval több krómfelületet. Az ajtókra „Pacer X” feliratok kerültek. A csomag kizárólag az 1975 és ’78 között gyártott kupék esetében volt kérhető. ’78-ban a csomag neve Pacer Sportra változott, ám rövidesen meg is szűnt.
  • D/L-csomag: A legmagasabb felszereltségű csomag, ’78-tól az alapmodell része. A kisebb extrák mellett ülései navajo-stílusú szövetet, a műszerfal faberakást kapott. Szintén gazdag krómozást és egyedi dísztárcsákat kapott.
  • Limited: ’79-től egy évig volt kapható, a Limited csomagba tartozott a bőrülés, jobb zajszigetelés, vastagabb kárpitok, AM rádió, központi zár, elektromos ablakok és az állítható magasságú kormány.
  • Sundowner: Ez a csomag Kaliforniában volt rendelhető, lényegében a károsanyag-kibocsátást az állam egyéni szabályzatához igazították, illetve a lökhárítók plusz babákat kaptak. Ára 3599 dollár volt, ami magába foglalt 300 dollárnyi extrát. A felszereltség további részét alkotta a "Basketry Weave" fantázianevű szövetbelső, elektromos ablakok, hátsó ablakmosó és -törlő. Külseje egyedi fehér abroncsokat és tetőcsomagtartót kapott.

A hátsókerék-meghajtású amerikai Kispolszkit motor és váltó szempontjából is könnyen személyre lehetett szabni. Az X-csomag tagjain kívül a típus minden példánya kormányváltós volt. Létezett belőle 3 sebességes kézi és automata, illetve négysebességes kézi váltós is. Minden Pacer motorja soros hathengeres volt, 3,8 és 4,2 literes változatban volt rendelhető. Később bővült az 5 literes V8-as motorral. Kifejezetten a mexikói piac számára tervezték a 4,6 literes változatot.

A kombi kivitel ’77-re érkezett meg. Bár nagyobb volt, de csak 127 mm-rel volt hosszabb, ráadásul 34 kilóval lett nehezebb. A hátsó ülések ledöntésével a csomagtér 1350 literes volt, a termetes csomagtér ajtó lehetővé tette a könnyű ki és bepakolást.

1978-ban bemutatkozott a ráncfelvarrott széria, bár a második generáció már sokat vesztett szépségéből.1980-ra az eladott új Pacerek száma jócskán lecsökkent, a gyártást ebben az évben le is állt. Örökségét az oldtimer-rajongókon kívül több szélesvásznú film is élteti, pl.: Wayne világa, Hamm Burger, de Disney Verdák 2 animációs filmjében is feltűnik, mint rosszfiú. Első érdemleges kritikáját a Car and Driver magazintól kapta, ahol a Jetson család űrautóihoz hasonlították.

Az MTV Pimp My Ride egyik epizódjában a brigád egy Pacert újít fel, a Family Guy sorozatban az öreg Herbert bá’-nak is ő a szíve választottja. A 2010-es Randiztam egy sztárral romantikus vígjátékban a Pacer elsüllyed a mocsárban, a Barenaked Ladies együttes egyik klippjében pedig egy pár másodpercig látható.

Oldtimeres körökben nagyon felkapott, állításuk szerint, aki egyszer szerelembe esik, soha sem akar tőle szabadulni. Sajnos Magyarországon jelenleg csak egy példány tartózkodik, de ha szeretnél egy egyedi kisautót, amerikai oldalakról már kb 10 ezer dollárért rendelhetsz egy igényesen felújított darabot. További információért tekintsd meg az alábbi videót.

A Pacer kimagasló példája egy nagyratörő, ám anyagilag szűkölködő vállalatnak, ami végül elbukott. A négykerekű akvárium lehet, hogy nem gyors, de biztosan nagy sikert arat minden autós közösségben.

AMC Pacer

MOTOR CAR

Hemming Motor News

Michael Dörflinger, (2012) Oldtimerek képekben, Alexandra Kiadó