2023. december 06. | 14:31

Részben bemutatták a Swift új generációját a japánok, de nem fedtek fel minden részletet.

Európában, azon belül Magyarországon is a Suzuki Swift egy nagyon fontos modellt. A japán gyár esztergomi letelepülése óta meghatározzák a Swiftek a hazai utcaképet, de az azóta megjelent szériák is jól fogytak itthon.

2004-ben vezették be globálisan a modellt, addig csak bizonyos piacokon lehetett Swiftet kapni. Eddig összesen 169 országban értékesítették a modellt, 2023 októberéig pedig több mint 9 millió példány kelt el belőle.

Így eljött az ideje, hogy a 2017 óta futó jelenlegi generációt leváltsák, most pedig részben le is leplezték a friss Swiftet. Habár Japánban már korábban bemutatták, Európában most tartották a hivatalos bemutatóját az új Swiftnek.

A formatervet kívül és belül láthatjuk szériakész állapotban, kívül nem sokat változott. Belül viszont annál többet, a mai korhoz igazították, ez rá is fért, mert a kifutó modell beltere elég elavultnak számított.

Középen egy 9 colos érintőkijelző kapott helyet, amely képes a vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay kapcsolatra. Biztonság terén is továbbfejlesztették a Swiftet, jobb vészfékező asszisztens és sávtartó került bele, valamint egy műszerfalba épített kamera figyeli a sofőr éberségét.

3,86 méter hosszú, 1,69 méter széles, 1,5 méter magas és 2,45 méteres tengelytávolságú a friss modell, a hajtásról viszont nem árultak el túl sokat. Annyit tudni, hogy egy új 1,2-es, háromhengeres motor dolgozik benne, mild hibrid rásegítéssel.

Pontos teljesítémnyadatokat egyelőre nem tudni, ezt majd csak később teszi közzé a gyártó. Lesz belőle CVT váltós és összkerekes kivitel is. Értékesítése 2024-ben keződik majd.

Suzuki

Suzuki