kedd - 2022. szeptember 27.
14 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Hyundai megmutatta, mennyire zöld a Nexo

A Hyundai alig várta, hogy megmutassa a világnak, mennyire tiszta a hidrogénüzemű Nexo SUV.

A Hyundai spanyol márkanagykövete, Mireia Belmonte olimpiai atléta segítségét kérték a projekthez, aki egy buborékban egy futópadon nyúzza a kilométereket, úgy, hogy a Nexo kipufogójából kiáramló végterméket bevezetik a zárt tértbe.

Nem kell megrémülni, ez teljesen egészséges, hiszen a Nexo hidrogén üzemanyagcellát használ, így csak vizet és 99,9% szűrt oxigént bocsát ki. Ez nagyon szórakoztató, különösen, ha figyelembe vesszük, mi történne, ha ezt benzines vagy dízelüzemű járművekkel próbálnánk meg.

A Nexo hidrogénrendszere közel ugyanúgy működik mint más hasonló technológiával szerelt  hajtóművek. Három hidrogéntartály található benne, amelyek az üzemanyagcellákat táplálják, ahol az anódok elektronokra és protonokra bonthatók. Ezek az elektronok olyan áramot termelnek, amely energiát szolgáltat az akkumulátor számára, amely az első tengely elektromos motorját hajtja. A maradék protont egy membránon keresztül továbbítják, ahol elektronokkal reagálnak és az oxigént összegyűjtik, hogy a kipufogógázon keresztül víz formájában távozzon.

Noha a technológia nagyon sok lehetőséget hordoz magában nem sikerült egy évtized alatt olyan ütemben fejlődnie, ahogy elvárták tőle. Ez többek között annak tulajdonítható, hogy a gépjárműgyártók az elektromos modellek fejlesztésére fordították az erőforrásokat, nem pedig a hidrogén technológiára, amely egyelőre még nem annyira megfizethető és élhető.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!