A Hyundai alkatrész-beszállítója, a Hyundai Mobis egy kétéves fejlesztési folyamatot követően bemutatott egy olyan összecsukható kormányt, amelyet a jövő autonóm járművekben használhatnak majd.

A rendkívül szokatlan formájú megoldás előre és hátra is 25 centit képes elmozdulni, ami azt jelenti, hogy ha nincs rá szükség, teljes egészében a műszerfal alá rejthető, ezáltal extra hely szabadítható fel a sofőr számára.

A futurisztikus kormány szabadalmait már világszerte elkezdték bejegyeztetni, a vállalat pedig azzal számol, hogy a jövőben más autógyártók részéről is szép számmal lesz kereslet a megoldás iránt.

„A Hyundai Mobis fejlesztései túlmutatnak azon, hogy egyszerűen újraértelmezzük a meglévő technológiákat. Ehelyett teljesen új módon közelítünk a jövő autóiban használatos alkatrészek és technológiák fejlesztéséhez. Szakértelmünket felhasználva tovább folytatjuk a jövőorientált innovációk kifejlesztését” – nyilatkozta Jang-don Choi, a Hyundai Mobis biztonságért felelős vezérigazgatója.

A Hyundai Mobis teljesen új alapokra helyezte a rendszer működését, ezért a komplett kormányberendezést újratervezték, és hozzáadták azt a mechanizmust, melynek köszönhetően az összehajtogatott kormány a műszerfal alá csúsztatható. A dél-koreai cég hozzátette, az eszköz megalkotása során a tartósság és megbízhatóság kiemelt hangsúlyt kapott.

Az összecsukható kormány kompatibilis a mechanikus kapcsolat nélküli (steer-by-wire) rendszerekkel, ahol a kormány és az autó kerekei közötti fizikai kapcsolat helyett elektronikus jelek továbbítják a szükséges információkat.

A Hyundai Mobis úgy véli, hogy steer-by-wire rendszer biztosítja a lehető legjobb teljesítményt a különféle útviszonyok között, egyúttal pedig minimálisra csökkenti a sofőr karjára visszaható vibráció mértékét.

Egyúttal a mérnökök egy egész sor szenzort és egy külön vezérlőegységet is beépítettek a rendszerbe, melyek együttesen képesek biztosítani, hogy egy esetleges vészhelyzet, például a sofőr rosszulléte esetén az autó továbbra is képes legyen irányítani önmagát.

Úgy tűnik, a Hyundainál nagyon nincsenek kibékülve a klasszikus megjelenésű kormánykerékkel, ugyanis az elmúlt időben több olyan koncepció is napvilágot látott a dél-koreai gyártó háza tájáról, amelyek a kormány radikális átalakításával foglalkoznak. Felmerült, hogy érintőképernyőkkel helyettesítenék a multifunkciós kormányon lévő gombokat, vagy egy másik elképzelés szerint egy komplett tabletet építenének a kormány közepébe.