2023. november 09. | 00:29

Kiderült a koreaiak új szabadalomkérelme, és elég érdekes megoldásban gondolkodnak a minden autóban jelenlevő alkatrésszel kapcsolatban.

A közelmúltban számos új szabadalmi kérvény látott napvilágot a kormánykerekekkel kapcsolatban. Ezek közül a legtöbb rendkívül furcsa, szokatlan megoldásokat vonultat fel, és mindenféle olyan funkciókat tartalmaz, amelyek általában feleslegesnek tűnnek.

A Hyundai nem a formát vagy a gombokat kívánja megreformálni, hanem magát a kormányt, pontosabban annak használaton kívüli állapotát. A ki- és beszállást sok esetben ugyanis a kormánykerék is nehezíti, amire eddig a gyártók csak annak fel-le és előre-hátra mozgatásában látták a megoldást.

A koreaiak viszont egy új szabadalmi kérelmet adtak be, ami kényelmesebbé teszi a vezetőülést, illetve a ki- és beszállást. Ez pedig nem más, mint az összecsukható kormánykerék.

A CarBuzz birtokába jutott információk szerint a koreaiak az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalnál adták be az ezzel kapcsolatos kérelmet, így várhatóan a gyártó prémiummárkájánál, a Genesisnél fog megjelenni először. Az általunk korábban tesztelt GV80 modellben még szó sem volt ilyenről, de más érdekességek akadtak benne, érdemes vetni rá egy pillantást.

Visszatérve az elgondoláshoz, a benyújtott dokumentumok alapján úgy képzelhető el az összehajtható kormány, hogy maga a karima lenne buktatható, míg annak közepe, tehát a kormányoszlop vége fix maradna. Ez többek között azért szükséges, mert akár mozog, akár áll a jármű, a kormánylégzsák mindig az itt ülő felé néz.

A koncepció akkor is jól jöhet, amikor az önvezető járművek szintje eléri azt, hogy a sofőr, vagyis inkább már csak utas több helyre, de megfelelő biztonságra vágyik. Elsőre ijesztően hangzik, de a Hyundai mérnökei úgy álmodták meg az alkatrészt, hogy a karima leválasztható legyen a kormány többi részéről, ezzel megakadályozva például, hogy automatikus haladás közben véletlen belenyúljunk az irányításba – ennek nyilván akkor van értelme, ha minden helyzetben kiszámíthatóan és biztonságot szem előtt tartva tudnak majd reagálni az önvezető rendszerek.

A Hyundai egyébként korábban a kormány közepébe integrált kijelző ötletével sokkolta a közönséget, de a BMW sajátos megoldása is kiverte néhányaknál a biztosítékot. Mit gondolsz, milyen funkció lenne igazán hasznos a minden jelenleg futó autóban megtalálható alkatrésznek?

Depositphotos