2023. december 01. | 13:24

A koreai márka mérnökei úgy gondolták, a jelenlegi hajtási rendszer nem elég kifinomult és hatékony. A kérdés, hogy mennyire lesz drága, a Uni Wheel.

Érdekes találmánnyal rukkolt elő a Hyundai, ami megváltoztathatja az autóipar egy évtizedek óta biztosnak és fejleszthetetlennek hitt részét. A koreai márka a motor és a hajtott kerekek közötti részre fókuszálva alkotta meg a Uni Wheelt (Universan Wheel Drive System).

Az eddigi, belső égésű motoros autók által kitaposott ösvényen haladva fejlesztettek elektromos modelleket a gyártók. Persze van néhány kivétel: például a kerekeknél elhelyezett agymotorok ilyenek, ám ez igencsak növeli a rugózatlan tömeget, amivel meglehetősen romlik a menetkomfort és a stabilitás, így elég kompromisszumos megoldás.

A hagyományos modelleknél a motor és a hajtott kerekek között – némiképp leegyszerűsítve, a váltó vagy differenciálmű után – a féltengelyeket és a gömbcsuklókat találjuk. Utóbbi feladata, hogy az útviszonyok és kerékterhelés változásától függetlenül mindig biztosítsa a kerék hajtását, méghozzá adott fordulatszám mellett.

Ez helyigényes, valamint szélsőséges terhelés esetén erős hatásfokcsökkenést mutat.  A Hyundai Uni Wheel megoldása ezeket küszöböli ki úgy, hogy az eddig ismert alkatrészeket kvázi összecsomagolja, és a kerék mögé helyezi.

A Uni Wheel alfája. A középső tengely szabadon mozoghat

A temérdek fogaskereket kapott egység helytakarékos, magas hatásfokú, valamint moduláris, tehát többféle méretű és teljesítményű modell esetén egyaránt használható. Mivel így sok hely felszabadul, nagyobb csomag- vagy utastér állhat rendelkezésre vagy - elektromos autók esetén - több akkumulátort lehet beépíteni, ezzel növelhető a hatótáv. A számítások szerint körülbelül 40 liternyi hely szabadul fel, ami egy dual motoros (mindkét tengelyen egy-egy hajtómű) modell esetén már 80 literre rúg.

A komplex, bolygóműves szerkezet persze nem tűnik egyszerűnek, és valószínűleg a gyártási költségeket sem csökkenti – hisz a féltengely is megmarad, csupán lerövidíthető a hossza –, a jó kérdés azonban, hogy mennyire lesz majd tartós és alkalmazható a való életben. A Hyundai egyelőre teszteli a különböző méreteket, valamint továbbra is fejleszti a találmányt, azt nem tudni, mikor és milyen koreai modellbe kerülhet végleges megoldás.

A gyártó által közzétett videón angol magyarázat mellett érhető meg annak haszna és működése, de az előbb leírtak jelentik a találmány lényegét. Persze, ha végül nem válik be, a cég lemondhat az alkalmazásról - láttunk már hasonlót tőlük, igaz, akkor a vadonatúj Tucson fizikai gombjait hozták vissza.

Hyundai