2023. április 21. | 08:17

Nem lett sokkal erősebb az új Civic csúcsváltozata, de úgy néz ki, hogy a jó hangolás végülis kitett egy körrekordot.

FRISSÍTÉS: A Honda (egyébként nem mindegyik piacon kiadott) közleményében volt egy lábjegyzet, amelyben kiegészítésként leírták, hogy a rekordot döntő autó egy speciális verzió volt. Egyrészt Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect gumik voltak rajta, amiket a szalonban nem lehet extraként sem kérni a Type R modellekre. Másrészt ez egy könnyített, Type R S grade kivitel volt, amit csak bizonyos piacokon lehet majd kapni.

Elkészült a Honda az új Civic Type R változatával, ami mindig a csúcs kivitelt jelöli. Ez a legsportosabb, legkeményebb Hondák jele és jellemzően bizonyítják is rátermettségüket a névre.

Ahogy az új Civic Type R is felállított egy körrekordot a Nordschleife, ismertebb nevét Zöld Pokol versenypályán. Méghozzá ez lett ott jelenleg a leggyorsabb elsőkerekes autó, mivel 7 perc, 44,881 másodperc alatt teljesítette a 20,832 kilométeres nyomvonalat.

Az új sportmodellben a K20C1 kódú motor dolgozik, viszont már 330 lóerővel és 420 Nm nyomatékkal. Ezekkel a számokkal és egy hat gangos kézi váltóval az új Type R 5,4 másodperc alatt futja a 0-100-at és akár 275 km/óráig is gyorsul.

Nagyon érdekes, hogy az előző generációs Civic Type R (FK8) 7:44,8 alatt teljesítette majdnem ugyanezt a kört. A pálya nyomvonalát azonban 2019-ben módosították, előtte 20 600 méter volt. Így most a pálya 232 méterrel hosszabb, ami megmagyarázza a tizedeket.

Ha nem lett volna a módosítás, akkor valószínűleg a nyers számok szerint nem a Civic Type R lenne a leggyorsabb, mivel jelenleg régi ellenfele jobb időt mutat. A Renault Megane R.S. Trophy R ugyanis 7:40,1-et futott, ezzel a leggyorsabb elsőkerekes autó lett a pályán.

Azt nem tudni, hogy ki és miből számolta ki, de a hosszabb nyomvonalon 7:45,4-et vizionálnak a franciák hot hatch modelljének, így hivatalosan az új Civic Type R mondható a legpengébb elsőkerekes autónak a Nordschleifén. Aztán ki tudja, lehet, hogy a Renault is gondol egyet és meghajtja csúcsgépét, ami izgalmas párbaj lenne a japánokkal.

Bár sajnos azt is hozzá kell tenni, hogy több pletyka szerint is a Megane csúcsváltozata már nem lesz hosszú életű. Összességében az R.S. részleg lassan eltűnik, így lehet, hogy már csak egyeduralma miatt is a Honda marad az elsőkerekes sportautók ura a legendás versenypályán.

Honda