2021. szeptember 17. | 10:23

A kínai vezetés gyanakvó a magáncégekkel szemben.

A Reuters értesülése szerint Kína olyan gépeket fejleszt, amelyek képesek lesznek nyomon követni az ázsiai országban közlekedő utcai autók által külföldre küldött adatokat.

A járműveiket Kínában értékesítő autógyártóknak helyben kell tárolniuk a járművek által generált adatokat, az Államtanács felügyelete alá beszervezett Kibertér-felügyelet jóváhagyása nélkül azok a létfontosságú adatok sem mehetnek ki az országból, melyeket üzleti okokból exportálni kell külföldre. Emellett a beépített hardverek, például a kamerák és a radarok csakis az eredendő funkciójukat tölthetik be, az összegyűjtött adatoknak pedig a lehető legnagyobb mértékben anonimnak kell lenniük.

Az adatgyűjtésre vonatkozó szigorú szabályokat egy olyan időszakban vezetik be, amikor az új járművek minden eddiginél több adatot halmoznak fel a fejlett félautonóm vezetési rendszerek bevezetése okán. A Reuters jelentése szerint a Kínai Autóipari Mérnöki Kutatóintézet (CAERI) olyan rendszert fejlesztett ki, amely az adatátvitel útját elemzi egy kommunikációs érzékelő eszközön keresztül, amely a feltöltött adatokat és a tesztkörnyezetben lévő járművekből gyűjtött adatokat figyeli. Ez az első ilyen jellegű rendszer az országban, és a Tesla, az Audi, a Daimler és a Land Rover járművein tesztelték.

A kínai kormányt egyre jobban aggasztja a modern autók által termelt adatmennyiség és attól tart, hogy ezekkel az információkkal a külföldi magáncégek visszaélhetnek. Ezért a közelmúltban új biztonsági törvényt vezetett be, az év elején a Tesla különösen nagy vizsgálatnak volt kitéve a vásárlói adatok kezelésével és tárolásával összefüggésben. Sőt, a hírek szerint néhány fontos kínai kormányzati létesítmény munkatársait arra utasították, hogy a külső kamerákkal kapcsolatos biztonsági aggályok miatt ne parkoljanak a Tesla által gyártott járműveikkel a kormányzati épületek belsejében.

A külföldre továbbított adatok nyomon követésére kifejlesztett rendszerrel kapcsolatban további információkat nem közöltek, a kínai kormány minden bizonnyal a létezését is eltitkolná.