2020. július 30. | 16:53

A Mercedes zászlóshajójának head-up display kijelzője szintet lépett.

Már a 2019-es A-osztály is használta valamilyen szinten az AR (Augmented Reality=Kiterjesztett Valóság) eszközét, hiszen az első kamera képét a műszerfali kijelzőn megjelenítve navigált úgy, hogy a követendő útvonalra háromdimenziós nyilakat helyezett el a kijelzőn. Ez fejlesztette tovább a Mercedes az egyelőre még csak álcázott formában látható 2021-es S-osztály esetében úgy, hogy a head-up dislpay kijelzőre vetíti az instrukciókat, amellyel már egészen úgy érezheti a sofőr, mintha valóban az utcán lebegnének a nyilak és egyéb jelzések.

A szokásos módon meg lehet jeleníteni ezen a head-up display kijelzőn is az aktuális sebességet, a navigáció adatait stb. Amiben viszont különbözik a Mercedes új rendszere, az az Active Distance Assist Distronic funkció, amellyel a navigáció nyilait „vetíti az útra”, valamint piros vonalakkal jelzi a sávok határát, ha esetleg vészesen közelítene valamelyikhez az autó. A követési távolságot is megjeleníti, valamint virtuálisan jelzi egy kis „flag” segítségével, ha megérkeztél az úticélodhoz. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy más gyártók is készülnek hasonlóval, hiszen például a VW-csoport egyes termékeinél is használnak kiterjesztett valóságot.

Az új S-osztályban egyébként egy 12,8”-os központi kijelző kap helyet, a műszeregység pedig szintént egy 3D-s digitális egység lesz. A hátul ülőknek akár három filmezésre alkalmas eszköz is kérhető, ám nem csak a szórakozásra figyeltek a hátsó utasok esetében. Ez lesz az első jármű, amelyben a hátul ülőknek is lesz frontális légzsákjuk, amelyeket az első ülések háttámlájába szerelnek.

A Mercedes a hírek szerint 2020 szeptember 2-án leplezi le hivatalosan az új S-osztályt.