Kombik, amelyeknél a dizájn a praktikum felett áll – A Shooting Brake műfaj történelme

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A kombikat nem a szépségükért veszik az emberek, hanem azért, hogy családdal, megpakolva tudjanak utazni. Vannak azonban olyan modellek, amelyeknél a praktikum csak a második helyen szerepel.

Aston Martin DB6 Shooting Brake

Aston Martin DB6 Shooting Brake

Shooting Brake: A kezdetek

A Shooting Brake műfaj eredete a 19. századig nyúlik vissza. A „brake” kezdetekben lovak betörésérére használt eszközt jelentette. Az idő múlásával ezeket a kezdetleges tárgyakat átépítették, majd egyre inkább vadászat-orientált járművekké váltak. Akkoriban ez leginkább a tehetős úriemberek hobbija volt, nekik pedig szükségük volt valamire, aminek hátuljában elfértek a puskák, tartozékok, lőszerek és az elejtett zsákmány is (amennyiben szerencsével jártak).

1930 Rolls Royce Phantom II Shooting Brake

1930 Rolls Royce Phantom II Shooting Brake

A szépség szubjektív dolog, de a 30-as évek Shooting Brake-jei mai szemmel nem mondhatóak olyan kívánatosnak. Ezek az autók úgy születtek meg, hogy egy felsőkategóriás járművet például egy Bentley-t vagy Rolls-Royce-t fogtak, szétvágtak ahol kellett, majd egyedi kasztnit kapott, aminek gyakran fából építették ki bizonyos részeit. Két ülés elől, amit általában használnak, és egy nagy rakodható tér hátul. Az utóbbi miatt kiszélesedett a felhasználhatóságuk ezeknek az autóknak, rájöttek, hogy nem csak a vadászathoz lehetnek jók, sok csomag A-ból B-be való eljuttatására is kiválóak.

A Shooting Brake aranykora

Sunbeam Alpine Shooting Brake

Sunbeam Alpine Shooting Brake

A kategória aranykora a 60-as években kezdődött meg, amikor az angol Sunbeam gyártó, elkészítette a háromajtós limitált kiadását az Alpine sportautójuknak. Előállítása rendkívül költséges volt, a speciális karosszéria, a bőrrel és diófával kibélelt belső miatt kétszer annyiba került, mint az eredeti. A magas ár miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de kétségkívül iránymutató volt a többi márka számára.

Aston Martin DB5 Shooting Brake

Aston Martin DB5 Shooting Brake

Az évtized közepén folytatódott a történet, a Harold Radford cég kezdett neki Aston Martin modellek átépítésének. Ezek az autók a dizájnról és a sebességről szóltak. A legtöbb ember, akinek megadatott, hogy DB5 tulaj legyen, inkább csak gyönyörködött az olasz Touring által tervezett, álomszép karosszériában. De voltak ám olyanok is (ugyan nem sokan), akik praktikussá is akarták varázsolni járgányukat. Ennek persze semmi akadálya nem volt, ha elég vastag volt a kliens pénztárcája. Az ambiciózus úriemberek felkeresték a Radfordot, hogy „Jónapot kívánok, itt van az Astonom, csináljatok belőle kombit…”

Aston Martin DB5 Shooting Brake

Aston Martin DB5 Shooting Brake

Az említett kocsiból nagyon nehéz még szebbet csinálni. Talán nem is sikerült nekik, de az is nagy dicsőség, hogy csináltak egy olyan Shooting Braket, ami van olyan gyönyörű, mint a kupé, csak máshogy. A belsőt úgy módosították, hogy a lehető legtöbb hely álljon rendelkezésre, ledöntött hátsó ülésekkel 1,1 köbméteres rakodóhellyel lehetett gazdálkodni. Emellett az Aston továbbra is képes volt 250 km/h-s sebesség elérésére. Összesen 12 darab készült belőle, 8 jobbkormányos, 4 bal, így ez volt a legritkább DB5 változat. Radford folytatta az átalakítást a DB6 és a DBS esetében is.

Reliant Scimitar GTE SE5

Reliant Scimitar GTE SE5

A Reliant márkáról sokaknak az a béna háromkerekű jut eszébe, amivel Jeremy Clarkson a Top Gear egyik adásában többet haladt az oldalán vagy a tetején, mint a kerekein. Azonban 1968-ban megjelent a Schimitar GTE, amivel beszálltak a stílusos kombik világába. Alapul a kupé szolgált, amit meghagytak kétajtósnak, de ennél, a kasztni nem lépcsősen, hanem inkább „ék” alakban végződött. Így már érdemben lehetett pakolni bele, és az életérzés is megmaradt.

Reliant Schimitar GTE SE5

Reliant Schimitar GTE SE5

Több dolgon módosítottak az eredetihez képest, hosszították a karosszéria vázát, áttervezték a futóművet, máshová rakták a tankot. Az üvegszálas kasztni tervezésében az Ogle Design műhelye is besegített. A Shooting Brake elejében V6-os Ford Essex motor dolgozott, hozzá 4 gangos manuált, vagy 3 sebességes automata váltót lehetett választani. Végsebessége 200 km/h környékén volt, így a menetteljesítmények elmaradtak az Aston Martinétól, de egy dologban sikerült felülmúlnia: legyártott példányszámban. Felmenőihez képest sikeres modell volt, 4311 darabot értékesítettek belőle. 1975-ben váltotta le az utódja.

Volvo P1800ES Raketen Concept

Volvo P1800ES Raketen Concept

Az eddig angolok uralta kategóriába 1972-ben a skandinávok is beszálltak. A Volvo P1800-as talán mindmáig az egyik legszebb modell, amit a svédek bemutattak. Az ebből készült Shooting Brake verziót sem sikerült elrontaniuk, bár a végleges formát illetően voltak kérdőjelek. Két olasz tervezőt is felkértek a prototípus elkészítésére, azonban Sergio Coggiola és Petro Frua ötleteit a skandinávok túl futurisztikusnak bélyegezték, így végül házon belüli dizájn mellett döntöttek. Azért a „Rakaten” vagyis „Rakéta” becenevet viselő olasz konceptet megtartották, a Volvo múzeumban ma is megcsodálható.

Volvo P1800ES

Volvo P1800ES

A végleges, sorozatgyártásba is kerülő modellt Jan Wilsgaard tervezte, aki egy kicsit konszolidáltabb stílust álmodott meg a svédek Shooting Brakejének. A hátulján egyértelműen a hatalmas, nyitható üvegfelület dominált, ami miatt a németek csak „Hamupipőke koporsójának” gúnyolták. Hazájában „Fiskbilen”-ként, vagyis halas furgonként híresült el.

Míg az angol riválisok inkább sportautóknak az átépített változataik voltak, addig a Volvo a P1800 ES-el már az átlagemberek számára is elérhető, stílusos kombi felé indult el. A 125 lóerős teljesítmény miatt nem jelentett nagyobb veszélyt az egzotikus olasz vagy angol konkurenciára, főleg a 3 sebességes Borg Warner automatával nem, de az áruk sem ugyanannyi volt. Az előbbi autókhoz képes meglehetősen sok készült belőle, 8077 darab gurult le a szalagról a 2 éves modellciklus alatt.

A kompakt kombik megjelenése

Volvo 480

Volvo 480

A svédeknek tetszett a kétajtós kombi ötlete, nem adták fel a gondolatot, 1986-ban nekifutottak még egyszer a 480-as Volvoval, ami egy elég érdekes tárgy lett. Dizájnja nagyon 80-as évek: egyenesek és derékszögek mindenhol, természetesen bukólámpával. Valahol félúton lehetett a kompakt és a kombi között, de inkább az előbbi tulajdonságai domináltak. Nem volt különösebben figyelemfelkeltő, se nem túl szép, de a gyártó próbálta az autó sportos mivoltát hangsúlyozni eladáskor.

BMW Z3 Coupe

BMW Z3 Coupe

Egy autó azonban nem attól lesz sportos, hogy bukólámpája van, vagy Turbo matrica díszeleg az oldalán, hanem akkor, ha egy sorhatos dolgozik elől, és hátul kapar. A BMW Z3-ból a legyártott példányok többség Roadster, vagyis nyitott tetős kivitelben szaladgál, de a bajor gyártó készített belőle kupét is, amivel képviselte magát a Shooting Brakek között.

A kezdet döcögősen indult, mert a fejlesztői csapatnak nagy bokszmeccsekbe kellett belemennie a vezetőséggel, hogy engedélyezzék a gyártást. Sikerült elérniük, azzal a feltétellel, hogy a kupénak a lehető legtöbb ponton egyezni kellett a kabrióval, a költséghatékonyság jegyében. A képeket elnézve sikerült, le sem tagadhatnák a rokonságot. Sőt, talán a zárttetősnek még exkluzívabb a külseje. Szép hosszú orr, két ajtó, lecsapott fenék, ténylegesen használható méretű csomagtartóval. Ezt a receptet tovább fűszerezte, hogy a géptető alá kizárólag 6 hengeres motorok kerültek. A legerősebb változat természetesen az M-es feliratot viselte, 317 lóerővel igazi fenevad lett a háromajtósból.

Újra divatban a Shooting Brake

Mercedes CLS Shooting Brake

Mercedes CLS Shooting Brake

A Shooting Brake trend a 21. században is folytatódott, napjainkban ismét nagy népszerűségnek örvend. A Mercedes két lépésben hangolta rá magát a stílusra: a W211-es kódjelű E-osztályt először elkupésította 2005-ben, majd az így megszületett CLS osztályt szabta át, és készítette el a kombi verzióját 2012-ben. Ez azonban nem a régi koporsószállító Merci volt, amilyet sokáig megszokhattunk.

Egy gyönyörű, szépen lassan, mégis folytonosan lefelé ívelő tetővonallal megrajzolt Shooting Brake lett, amit a nevében is hordoz. Amíg a régi, hagyományos értelemben vett „vadászkombik” többnyire 2 emberre meg a csomagjaikra készültek, itt a csillagos márka hátulra is érdemben használható üléseket tervezett. Szokták mondani, hogy ami sok dologra jó, az gyakorlatilag semmire se igazán. Ez itt is igaz, kosárlabdázók nehezen fognak beülni a vezető mögé, a csomagtér sem akkora, hogy költöztetni lehessen vele. De szép, és több dolog belefér, mint a szedánba. Itt pedig csak ez számít.

Mercedes CLA Shooting Brake

Mercedes CLA Shooting Brake

A modell népszerűsége miatt a Mercedes a frissen bemutatkozó CLA osztály palettáját is kibővítette sportos kombival.

A Ferrari 2011-ben piacra dobta az FF-et, ami egy eszeveszettül gyors Grand Tourer volt. De nem is ez az érdekes, hiszen amelyik autó elején ott virít az ágaskodó paripa, az garanciát jelent a kiemelkedő menetteljesítményekre. A tervezők egy olyan modellel akarták leváltani a 612-es Scagliettit, amiben kettőnél több ember csomagokkal együtt is kényelmesen utazhat bárhová, úgy, hogy közben végig érzi, hogy Ferrariban ül.

Ferrari FF

Ferrari FF

Az új modell kialakítása megengedte, hogy akár 4 felnőtt is elférjen benne kényelmesen. A magas tetővonal miatt a fejtér és a csomagtartó mérete is elegendő volt, úgy lett belőle kicsit kombi, hogy közben nagyon Ferrari maradt. Inkább legyen így, mint fordítva. A recept úgy tűnik bevált, utódja a GTC4 Lusso is ezen az úton maradt. Csak még erősebb és még több hely van benne.

Ferrari GTC4 Lusso

Ferrari GTC4 Lusso

A Shooting Brakek korszaka még bőven nem ért véget, sőt inkább felfelé ível. Olyan neves típusból is készítettek már ilyen változatot, mint a Chevrolet Corvette C7. Egyre nagyobb igény van az ilyen típusú autókra, a gyártóknak tartaniuk kell a lépést, ha nem akarják, hogy elhúzzon a konkurencia. A Porsche például már bejelentette a Panamera „kombi” változatát, amivel új pályán akarják támadni a riválisokat. Mondjuk ezekkel az autókkal már nem valószínű, hogy bárki is vadászni fog járni az erdőbe. Az ő terepük már inkább az autobahn legbelső sávja.

Források:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

Elektromos Shooting Brake a britektől
2017. szeptember 04.
Az elektromos Alcraft GT 600 lóerőt rejt magában: ez egy olyan kétajtós kombi, amit mindenki szívesen a képzeletbeli garázsában tudna 
Aston Martin Lagonda Shooting Brake elölről
2019. július 28.
Már újkorában is hatalmas ellentétet váltott ki az emberekben a formavilág, de az vitathatatlan, hogy egy fontos állomás volt.

További hírek