A közvélemény megosztott a beépített sebességkorlátozóval kapcsolatban

Közzétéve:
2019-08-11, 10:50

Az autóvásárlók fele támogatja, negyede pedig egyenesen ellenzi az új technológiát.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Európai Unió döntéshozói megszavazták, hogy 2022-től az új járműveket kötelezően fel kell szerelni egy beépített sebességkorlátozóval. Az új technológia bevezetése természetesen felkeltette az autóvásárlók figyelmét – és egyelőre vegyesek a várakozások.

Az Autocar felkérésére a Simpson Carpenter közvéleménykutató több mint 1000 autós körében végzett felmérést. Ebből kiderül, hogy 49% támogatja a kezdeményezést, amíg 24% ellenzi. Ha a skála két végét vizsgáljuk: 18% kifejezetten az ötlet mellett van, miközben 12% kimondottan ellene.

sebességkorlátozó- és sebességmérő berendezésre figyelmet felhívó tábla

A sebességkorlátozó leginkább a hölgyek támogatását nyerte el, illetve azokét, akik hibrid vagy elektromos autót vásárolnának a jövőben. Az ellentáborban főleg azok vannak, akik 2 literes vagy nagyobb motorral rendelkező autóval közlekednek

A beépített sebességkorlátozót támogatók többsége a közlekedésbiztonság javulását, valamint a gyorshajtás visszaszorítását várja a technológiától.

Így befolyásolhatják a sebességkorlátozók az autóvásárlási szokásokat
Így befolyásolhatják a sebességkorlátozók az autóvásárlási szokásokat

A részletesebb felmérésből kiderül, hogy az autóvásárlók döntő többsége úgy véli, a sebességcsökkentés jó hatással lehet a környezetre és milliók életét mentheti meg az utakon. Vannak azonban lényeges fenntartások: a megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy jobban képes megválasztani a sebességet, mint egy beépített technológia. 47% szerint a sebességkorlátozás sérti a személyes szabadságot, 41% válasza alapján több balesetet fog okozni a berendezés, mint amennyinek az elkerülésében segítene.

Érdemes megfigyelni a biztonsági előnyökkel kapcsolatos hatalmas véleménykülönbséget a két tábor között. 10-ből 9 támogató szerint évente több millió életet menthet meg a berendezés, 10-ből 8 ellenző viszont nagyobb kockázatot lát a technológia bevezetésében.

Az autóipar számára rossz hír, hogy az új autóvásárlók ellenálló akciót terveznek. A sebességkorlátozót ellenzők fele elhalasztaná a vásárlást, további 30% pedig inkább használt járművet venne. Az EU már meghozta a döntést, 2022-től jönnek a sebességkorlátozóval felszerelt autók. A közvélemény egyelőre megosztott – neked mi a véleményed az új technológiáról?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Komoly változások várnak az autósokra a jövőben egy EU-s döntés nyomán
2019. április 18.
2022-től léphetnek érvénybe azok a módosítások, amik miatt már csak új biztonsági technológiával ellátott járműveket lehetne forgalmazni
elektromos autó töltése
2020. január 27.
Globálisan zajlik az olyasfajta töltési megoldások kifejlesztése és tesztelése, amelyek nagyban megkönnyíthetik a felhasználók életét.

További hírek