2020. március 02. | 17:09

A franciák előrukkoltak egy olyan olcsó megoldással, amelyhez jogosítványra sincs szükség.

A Citroën megvalósította az Ami One koncepciót, azonban alaposan leegyszerűsítették annak érdekében, hogy az árcetlin 6000 dollár, vagyis kevesebb mint 2 millió forint szerepeljen. A fenntartása akár havi 6000 ft is lehet és Franciaországban már 14 éves kortól vezetheti bárki, jogosítvány nélkül is. Az Európai Unió többi országában csak 16 évesnél idősebbek ülhetnek az elektromos autónak látszó könnyű négykerekű motor volánja mögé.

Vincent Cobée, a Citroën márka vezérigazgatója kommentálta a jármű bevezetését, amely az egy évvel ezelőtti koncepció alapjaira épült.

„Az elmúlt 100 évben a Citroën mindig innovatív és kreatív volt, ebben az évben pedig egy mindenki számára elérhető városi mobilitási megoldást fejlesztett ki, amely elektromos, megfizethető, kompakt és nem szükséges hozzá vezetői engedély. Remélhetőleg valódi áttörést sikerül majd elérni a városi mobilitás területén. Ez a nagyszerű ötlet egy évvel ezelőtt csak egy koncepció volt. Büszkék vagyunk arra, hogy mára valósággá vált” – mondta Cobée.

A Citroën szerint az Ami gyártásba került változatának hajtásláncát egy 5,5 kWh-s akkumulátor és egy 6 kW-os motor alkotja. Ezeknek köszönhetően körülbelül 70 km megtételére képes egyetlen feltöltéssel és 45 km/órás végsebességet tud felmutatni, így csak városi használatra alkalmas. A formaterve elég megosztó, a méretei viszont egyértelműen előnyösek a városi közegben, hiszen csak 2,41 m hosszú, 1,39 m széles és 1,52 m magas.

Mint azt korábban említettem az ár ésszerű szinten tartása végett eléggé leegyszerűsítették az Amit, viszont azért hagytak egy-két izgalmas dolgot, ilyen az üvegtető és a fűthető kabin. Franciaországban 6000 euróért meg is lehet vásárolni az olcsó városi közlekedési eszközt, sőt, még tartós bérletre is szánják, ehhez csupán 2644 euró letétre és további 20 euró havi díj befizetésére van szükség.

Várhatóan más piacokon is hasonló áron és megoldásokkal lesz elérhető.