Már 2022-ben piacra kerülhet a Tesla „olcsó” népautója

Kóti Gergő újságíró
Közzétéve:
2021-01-12, 08:29

A kaliforniai gyártó már el is kezdte a munkát a teljes egészében Kínában készülő modelljén.

A legfrissebb hírek szerint a Tesla Battery Day keretében tavaly szeptemberben Elon Musk által beharangozott, 25 ezer dollárba (mai árfolyamon számolva 7,3 millió forintba) kerülő vadonatúj, kompakt Tesla lényegesen hamarabb kerülhet piacra, mint azt a korábbi információk jósolták.

Már többször felröppent a hír egy Kínában tervezett és gyártott új elektromos autóval kapcsolatban ezt támasztja alá a Gigafactory Sanghajon belüli kutatás-fejlesztési részleg felállítása is, így teljes egészében házon belül el tudnának készíteni egy kisebb és olcsóbb modellt, kifejezetten a délkelet-ázsiai ország piacára.

Most a Gigafactory Sanghaj által a kínai kormányzathoz benyújtott friss dokumentumok tanúsága szerint a Tesla azt tervezi, hogy a Model 3, valamint az idén év elején gyártani kezdett Model Y mellett egy harmadik, kisebb és olcsóbb elektromos autót is készítenének a kínai fővárosban található üzemben. A hírekből az is kiderül, hogy a kocsi a Model 3 alvázára épülne, az ára pedig várhatóan valahol 160 és 200 ezer kínai jüan (mai árfolyamon 7,3 és 9 millió forint) között lesz.

Tesla hatchback szemből – látványterv

Musk a Battery Day közben még úgy nyilatkozott, az új kocsi leghamarabb három év múlva érkezhet, ám a Giga Sanghaj által közreadott anyagból megtudhatjuk, hogy már 2022-ben szeretnék megkezdeni a kompakt villanyautó gyártását.

A beszámoló tanúsága alapján a Tesla már 2020 szeptemberében megszerezte az új EV elkészítéséhez szükséges engedélyeket a kínai kormányzattól. Ha minden a kaliforniai gyártó tervei szerint alakul, az utolsó termékjóváhagyásokra már idén márciusban sor kerülhet.

Szakértők szerint egy kisebb, kompaktabb Tesla modellnek nagyon is lenne létjogosultsága egy olyan piacon, mint Kína, vagy éppen Európa. Utóbbira már Elon Musk is több ízben utalt, mondván, komolyan fontolgatja egy kifejezetten az öreg kontinens igényeire szabott autó – ami minden valószínűség szerint egy hatchback lehet – elkészítését.

A Tesla részleteket nem árult el a készülő villanyautóval kapcsolatosan, ám Musk utalt rá, hogy a kocsinak több mint 320 kilométeres (200 mérföldes) hatótávval rendelkezik majd.

Model 3-asok gyártása a Tesla fremonti gyárában

Amennyiben a kaliforniai cég első valóban „népautónak” tekinthető modelljével kapcsolatos hírek igaznak bizonyulnak, a 2022-ben debütáló „olcsó” Tesla alaposan felkavarhatja az elektromos autók piacát.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).

 

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Tesla Model 3
2020. augusztus 26.
2017-ben érkezett meg a piacra a Model 3, ami nem mindenki számára elérhető árú, ráadásul ráférne a frissítés azután, hogy a Volkswagen ID.3 is kijött.

További hírek