2020. október 16. | 17:03

Habár egy gumi viselkedése nagyban függ az autótól, annak gazdájától és attól, hogy milyen adottságokkal próbáljuk összepárosítani.

A négy évszakos gumik évről évre egyre jobb választásnak számítanak. Folyamatosan fejlődnek, amivel párhuzamosan a megítélésük is egyre jobb. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen autóra kerülnek fel, ahogy az sem mindegy, melyik gyártótól választunk, milyen méretben, milyen minőségben. Autó tekintetben a kis- vagy maximum alsó-középkategóriájú autókhoz ajánlják, amiknek elsőkerék-meghajtása és jó súlyelosztása van.

A gumigyártók alapvetően háromféle megközelítésből készítenek négy évszakos gumiabroncsokat.

  • nyárálló téligumi – ami egy téli körülményekre optimalizált szett
  • télálló nyárigumi – ami pont fordítva lett alkotva
  • hibrid mintázatú – a felén télies, a másik felén pedig nyárias

A nagy gumitesztek (ADAC, Auto-, Motor und Sport, AutoBild) alapján a jobb márkák, jó minőségű négy évszakos gumiabroncsai néha már jobban teljesítenek, mint az évszakspecifikus abroncsok. Az előbbi felsorolt három féle szett közül is a legjobb a hibrid, de ha rossz gumit választunk, könnyen előfordulhat, hogy a négy évszakos nyáron elképesztően csikorog, fellágyul, a kanyarokban pedig kúszik az ívkülső irányba. A rossz négy évszakos téli körülmények között pedig egyszerűen sehogy se talál tapadást.

A jó négy évszakoshoz még hozzátartozik, hogy jó a vízkiszorítási képessége. Ezek az átmeneti időszakokban, például olyan időjárási körülmények között is, mint amiket ezen a héten élhettünk meg, kellőképpen jól viselkednek, igazi esőgumik.

A gumigyártók elmondják, hogy olyan autósok számára fejlesztik a négy évszakos gumiabroncsokat, akik az úgynevezett szürkeaszfaltos zónában használják autóikat, tehát téli körülmények között is tisztított, maximum enyhén síkos utakon vezetnek. Azok, akik pedig téli időszakban elutaznak, síelni, kikapcsolódni akár hegyvidékes helyekre, ahol havas utakkal találják szembe magukat, azt ajánlják, hogy továbbra is évszakspecifikus abroncsokat használjanak. Az is fontos, hogy azoknak érheti meg ilyen gumit venni, akik kevesebbet közlekednek az autójukkal éves szinten.