2023. március 07. | 13:33

Az olaszok egyelőre nem engednek a V12-ből!


FRISSÍTÉS: Az olasz gyártó leleplezte az új Revuelto modellt, most már a külső és belső dizájnt is megmutatták.


Furcsa módon a Lamborghini előbb mutatta meg, hogy milyen hajtáslánc dolgozik majd egy vadonatúj modelljükben, mint magát az új autót. Általában először a külsejét, a formatervét szokták leleplezni, a pontos technikai adatokat pedig csak később tárják a gyártók a nagyközönség elé.

Az olaszok most húztak egy váratlant és bemutatták, milyen technika lapul majd az Aventador utódjának lemezei alatt, amely egyelőre az LB744 kódnevet viseli. Az egyik legfontosabb tény, hogy az autóban egy 6,5 literes V12 kap helyet.

Így tehát biztossá vált, hogy a Lamborghini még nem engedi el a V12-es technikát, de itt már komoly hibrid hajtással egészítik ki. A 218 kilós motor egyébként 17 kg-mal könnyebb, mint a legutóbbi változat.

825 lóerőt produkál 9250-es fordulaton, emellé 725 Nm csúcsnyomaték társul 6750-es fordulaton. Ez már önmagában jóval meghaladja az Aventador alapjaira épülő legdurvább utcai autókat, hiszen az Invincible és Autentica kiadások (amelyekből mindössze egy darab készült) „csak" 780 lóerőt tudtak. Ezt egyedül az Essenza SCV12 kiadás múlta fölül 830 lóerejével, de azt csak pályán lehet használni.

A tiltás 9500-nál van, a belső égésű motorhoz pedig egy fejlett hibrid rendszert párosítanak. A V12 a hátsó kerekeket hajtja, az első tengelyt pedig két villanymotor forgatja. Egy új fejlesztésű, 8 sebességes duplakuplungos automata váltó segít átvinni a motor nyomatékát a kerekekre, efölött pedig egy harmadik villanymotort helyeztek el, ami szükség esetén szintén beszáll a hátsó tengely hajtásába.

Az LB744 rendszerteljesítménye így 1015 lóerő. A kabin után, hosszában beépített V12 mögé keresztben helyezték el a váltót, az akkumulátorcsomag pedig a „kardánalagútban" helyezkedik el. A 193 kilós váltó könnyebb, mint amit a Huracánban használtak, ráadásul gyorsabban is vált. A gyártó szerint ezt a váltót fogják használni a Huracán utódjában is.

Az akkupakk 3,8 kilowattórás, tölteni pedig legfeljebb 7 kilowattal lehet majd. A rendszer tehát plug-in hibrid lesz, nulláról fél óra alatt lehet majd nagyjából feltölteni az akkumulátort.

A töltésbe természetesen a regeneratív fékezés is besegít, de akár a V12-t is rá lehet állítani a töltési feladatra, amely így egyfajta range-extenderes hibridként is funkcionál. A V12 (és a hátul elhelyezett villanymotor) hat perc alatt tölti fel az akkupakkot a Lamborghini szerint.

A károsanyag-kibocsátását az Ultimae kivitelhez képest 30 százalékkal csökkentették, bár a kis példányszámban termelő szupersportautó-gyártókra egyébként is más emissziós szabályok vonatkoznak. Nem ez lesz az első hibrid a gyártó történetében, hiszen a Sián FKP 37 is hibrid hajtással dolgozott.

Lamborghini

Lamborghini