Micsoda Amazon – 1966-os tuningolt Volvo Amazon

Közzétéve:
2018-04-09, 13:47

A Volvo Amazon nem éppen az a megszokott tuning alap, amire számít az ember, mégis épülnek olyan darabok, amik lerobbanthatják az álladat.

Társszerző: Bolgár Krisztián

Nem a görög mitológiából ismert harcos nőkre igyekeztem utalni, hanem a Volvo egykori műremekére, az Amazonra, vagy ahogy az amerikai piac ismeri, a 120-as szériára. Arra gondoltam, minél több klasszikus (és nem csak klasszikus) Volvót kéne bemutatnom, amelyek megérdemlik a reflektorfényt!

Ezek a gépkocsik is a klasszikus japán vasakhoz hasonlóan, irdatlan jól néznek ki extrém ültetéssel és felnigarnitúrával fűszerezve, így nem is csoda, hogy a skandináv tunereken kívül is egyre több európai és amerikai tuner próbál szerencsét valamilyen oldschool Volvóval. Kellő odafigyeléssel, stílusérzékkel és igényességgel nagyon szép vasakat lehet varázsolni ezekből az első ránézésre „unalmas” autókból.

Itt is van a hozott példám, Keith Ross esete, aki egy 1966-os Volvo 122S-t (Amazont) vett kezelésbe és vált a szakma egyik leghíresebb Volvójának tulajdonosává.

Kellő tuning ismeret és igényesség

Nem is kellett több Keith projektjének kivitelezéséhez, na jó, azért „némi” idő és pénz sem volt hátrány a jelenlegi állapot eléréshez. Az Amazon is tipikusan az a klasszikus, amely sokáig senkinek nem keltette fel a figyelmét a tuning szakmában, néhány skandináv fanatikuson kívül.

Volvo Amazon kétajtós kupé

Kétségtelenül a kupé kaszni áll a legjobban az Amazonnak, amit Keith is nagyon jól tudott

 

Teltek az évek és az Amazon utolsó évjárata is veterán korba lépett. Emlékszem, 2008 környékén volt egy „Amazon hullám”, ami egyes belga, német és osztrák tunerek „háza táján” söpört végig és építettek ízléses valamint gyors Amazonokat. Majd jött a csend és sehol egy friss, újabb projekt. Pedig 2008 után indult be igazán az internetes tuningfanatizmus korszaka igazán, így ha pár évet vártak volna az autóépítők, akkor már a világhírnév sem lett volna kizárt.

Keith viszont „jókor épített jó helyen”. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy a tuner nagyon is képben van az aktuális témákkal, trendekkel és építőkkel. Már kiskora óta az autók bűvöletében él, „genetikai defektjének” köszönhetően pedig a tuning iránt is vonzódik. Ez hamar meglátszódott érdeklődési körében, később pedig munkájában is.

Autókat épít, majd fotózza őket. Találkozókra jár, szintén fotóz, ihletet gyűjt, majd összerakja az aktuális irányzatoknak köszönhetően a „tökéletes” projektautót. Persze a tuner hű maradt gyökereihez, mivel az arizonai tuningkultúra a mai napig a mini-truckok, pickupok és lowriderek világában „ragadt”, némi átalakulással ugyan, de mit sem veszítve a patinás atmoszférájából.

Volvo Amazon Work Equip felniken

Komolyan, egy 52 éves autó hogy nézhet ki ilyen jól?!

 

Egy 52 éves Amazon, ponton formával és Work felnikkel

Keith éppen azért imádja annyira az Amazonját, mivel ezzel az autóval elérte azt, hogy egyszerre kövesse a most uralkodó trendeket, egyben tisztelegjen arizonai múltja mellett és még egy teljesen egyedi klasszikust is vezethessen. Az 1956-1970-ig gyártott Amazonok számos kivitelben készültek, úgy mint kombi, szedán és kupé.

A Volvo Amazon volt az utolsók közül az egyik, amely még az 50-es évek meghatározó lekerekített ponton formavilágát képviselte. A nemzetközi sikereket pedig jól tükrözte, hogy az amerikai piacra az Amazonok közel 20%-át exportálták, míg az összesített export százalék 60% körüli értékre rúg, a teljes 667 ezer legyártott Amazonból. Ebből adódik, hogy az amerikai Amazon fanatizmus is egy masszív része az ott uralkodó tuning társadalomnak. Azonban Keith előtt még nem sok tunernek jutott eszébe ilyen formába hozni egy kupé Amazont.

Volvo Amazon beltér

A makulátlan beltér érintetlen maradt, összesen egy Nardi kormány és egy elrejtett bluetooth lejátszó került beépítésre

 

A teljesen rendbe szedett és restaurált 122S 1,8 literes sornégyessel dübörgött, amely a 122-es széria sportverziójának köszönhetően dupla-karburátoros tüzelőanyag-ellátást és ebből fakadóan 85 lóerőt biztosított a kétajtós kupé számára. A teljes felújítást követően Keith nem szerette volna megtörni az autó gyárias, nyugalmat sugárzó járását, így mindössze két darab SU karburátorral törte meg a gyári összképet a motortérben.

Egy kis japán tuning a mini-truck korszak után

Keith a már említett pickup téma előtt igyekezett tisztelegni azzal, hogy egy szett 17”-os Dodge Charger acélfelnit pakolt az Amazon alá. Idővel megérkezett az Accuair levegős rendszere és elkészültek hozzá az egyedi légrugók is, KYB gátlókkal, illetve egy ötgallonos légtartállyal. A műtét hosszas volt, hiszen nem sok referenciát tudott felhasználni a tuner egy Amazon „belevegősítés” terén, de a Keith nem utasította el a kihívást. Elkészült a világ első levegős Amazonja. Később a Dodge acélfelnik lekerültek az autóról egy American Racing készlet érdekében, de az sem volt az igazi a tuner számára.

Volvo Amazon 1966 1,8 B18

A „japánosítás” előtt a duckbill spoiler és JDM szélesítések is megfordultak Keith fejében, de jó döntés volt nyersen meghagyni a kasztnit

 

Szerette volna belevinni azt a menő shakotan-stílust, amiről mostanában mindenki beszél. Éppen ezért rendelt Keith egy Work Equip 05-ös készletet Japánból, majd a teljes felújítás után 16x8”-os méretben rakta össze őket, 195/45-ös Yokohama abroncsokkal.

Az új imidzset adó felnikhez teljesen felújított emblémák, lepucolt karosszéria és egy 360 mm-es Nardi kormány is dukált, amelyekkel beteljesítette Keith az autó végleges formáját. Ugyan a 2008-ban látott Amazonokhoz képest Keith autója elenyésző módosításokat tartalmaz, mégis azt kell hogy mondjam, ennél szebb Amazont még nem látott a világ.

Szerinted is nehéz lenne felülmúlni Keith Volvóját?

Forrás:

További autós hírek

Egy életveszélyes előzés végén ütközött érintőlegesen egy eddig ismeretlen jármű egy Seattal Egyházasrádóc közelében, pénteken hajnalban – írja a 112…

A parkolásvizsgálat 2020. január 23. és február 6. között zajlik, összesen két napig 6 órától 20 óráig.  Kőbányán, a Kőér…

Az utóbbi napok ködös időjárása nem kicsit nehezítette meg a közlekedést. Városon kívül még durvább volt a helyzet. Kaptunk ma…

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Kapcsolódó írások

Egy Beetle pick-up alapokon – V6-os bogár tuning
2018. szeptember 04.
Német bódé, amcsi alvázzal és motorral egy kanadai fanatikus keze nyomán.
1958 Continental Mark III, piros kabrió, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 28.
1958-ban a Ford megpróbálta feléleszteni a haldokló Continental divíziót. A Mark II utódjául egy költséghatékony 7,0 literes yachttal állt elő, ami 1958-ban a Mark III-ban teljesedett ki
1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói