Pszichopatabiztos-rendszert fejlesztettek a japánok a gyalogosok védelmére

Közzétéve:
2019-08-26, 11:26

A Toyota biztonsági rendszerének felára nem lesz túl drága.

A világon rengeteg olyan nagyváros található, melyben a túlzsúfolt utakon számos balesetet okoznak a járművek vezetői, sokszor ártatlan gyalogosok kárára. Az EU is egyre több biztonsági berendezést szeretne kötelezővé tenni az autók esetében, ezzel csökkentve a közúti balesetek számát. A Toyota most egy teljesen új, eddig senki által nem alkalmazott szisztémát fejlesztett ki, mely ráadásul már meglévő szenzorokat használ működése során, így a technológia felára nem olyan magas.

A japánok új rendszere a gyalogosok védelmét szolgálja, hiszen az autó figyeli az úttestre lépő embereket, és az ilyen esetekben nem engedélyezi a sofőrnek a gázadást. Ez az úgynevezett „akaratlan gyorsítás elleni technológia” bizonyos piacokon idővel minden Toyota modellbe beépíthető lesz, a felára pedig a hírek szerint mindössze 50 ezer japán jen (140 ezer forint).

Toyota gyalogosvédelemi rendszere

Eddig többnyire csak a forgalomban közlekedő egyéb járművek vagy az úttesten lévő akadályok észlelésére képes funkciók voltak jelen a piacon, most azonban kifejezetten a gyalogosok felismerésére irányult ez a fejlesztés. A technológiát főleg az idősebb korosztálynak szánják, így az általuk kedvelt Toyotákhoz lesz először elérhető. A gyártó azért építi be utólag is, hogy minél többen alkalmazzák ezt az akár életmentésre is alkalmas rendszert, mely egyébként a padlógázas gyorsításokat is korlátozza. Szükség esetén azonban ideiglenesen kikapcsolható lesz ez a funkció.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

Michelisz Norbert összetört versenyautója oldalról
2019. november 15.
A magyar pilóta autója csúnyán összetört a második időmérőn.
2019-es Toyota Supra tuning elülről
2019. október 18.
A Toyota sportautója máris kedvelt tuningalapnak számít.

További hírek