Pszichopatabiztos-rendszert fejlesztettek a japánok a gyalogosok védelmére

Közzétéve:
2019-08-26, 11:26

A Toyota biztonsági rendszerének felára nem lesz túl drága.

A világon rengeteg olyan nagyváros található, melyben a túlzsúfolt utakon számos balesetet okoznak a járművek vezetői, sokszor ártatlan gyalogosok kárára. Az EU is egyre több biztonsági berendezést szeretne kötelezővé tenni az autók esetében, ezzel csökkentve a közúti balesetek számát. A Toyota most egy teljesen új, eddig senki által nem alkalmazott szisztémát fejlesztett ki, mely ráadásul már meglévő szenzorokat használ működése során, így a technológia felára nem olyan magas.

A japánok új rendszere a gyalogosok védelmét szolgálja, hiszen az autó figyeli az úttestre lépő embereket, és az ilyen esetekben nem engedélyezi a sofőrnek a gázadást. Ez az úgynevezett „akaratlan gyorsítás elleni technológia” bizonyos piacokon idővel minden Toyota modellbe beépíthető lesz, a felára pedig a hírek szerint mindössze 50 ezer japán jen (140 ezer forint).

Toyota gyalogosvédelemi rendszere

Eddig többnyire csak a forgalomban közlekedő egyéb járművek vagy az úttesten lévő akadályok észlelésére képes funkciók voltak jelen a piacon, most azonban kifejezetten a gyalogosok felismerésére irányult ez a fejlesztés. A technológiát főleg az idősebb korosztálynak szánják, így az általuk kedvelt Toyotákhoz lesz először elérhető. A gyártó azért építi be utólag is, hogy minél többen alkalmazzák ezt az akár életmentésre is alkalmas rendszert, mely egyébként a padlógázas gyorsításokat is korlátozza. Szükség esetén azonban ideiglenesen kikapcsolható lesz ez a funkció.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Forrás:

További autós hírek

Sokszor esett már szó az igazi tahó autósokról. Ők azok a fazonok, akik úgy közlekednek az utakon, hogy lényegében azt…

Karácsony Gergely főpolgármester alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat hozna létre Budapesten, ami a kijelölt területeken a gépjárművek nagy részének kitiltását jelentené. –…

Az oroszországi Szegezsánál vette videóra minden autós rémálmát egy autós – szúrta ki aSzabályosan, nyugodtan haladt, egészen addig, míg észre…

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya és a Kommunikációs Osztálya 2019. november 11-én egy egész napos programot szervezett Budapesten, a Than Károly…

Tényleg elképesztő anyagokat küldtök mostanság és egyre durvábbak ezek… Ez a felvétel az Árpád hídon készült. Valahogyan a villamos sínekre…

Kapcsolódó írások

2019-es Toyota Supra tuning elülről
2019. október 18.
A Toyota sportautója máris kedvelt tuningalapnak számít.
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.