2023. május 04. | 16:45

A lényeg, hogy meg sem kell mozdulnunk a manőverhez, elég csak megfelelően szuggerálni.

A technika folyamatos fejlődése mindig is arra irányult, hogy az embernek könnyebb dolga legyen. A legtöbb technológia arra szolgál, hogy kényelmesebbé és egyszerűbbé tegye mindennapjainkat.

Néha azonban hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára. Mert például mi van, ha azt mondom, hogy az autóban a sávváltáshoz már csak elég nézni?

Ez a funkció a hamarosan érkező új 5-ös és i5-ös BMW-kben lesz elérhető. Túl sok új hardwer beépítésére nem volt szükség, hiszen az arcunkat a fáradtságérzékelő miatt eddig is kamera figyelte.

Innentől viszont a szemmozgásunkat is elemzi majd és ha elég határozottan nézünk bele a megfelelő tükörbe, akkor abba az irányba az autó sávváltó automatikája aktiválódik. Nekünk engedélyezni kell a manővert és meg is kezdi.

Tudom, hogy lehetetlenség lesz elkerülni a lejárt poénokat, de igen, az auto a manőverhez még indexelni is fog - a jó irányba. A program lezártával pedig lekapcsolja és minden megy tovább.

Azt azért fontos kiemelni, hogy ez a funkció maximum 130 km/óráig lesz elérhető akkor, ha éppen alkalmazzuk a távolságtartó tempomatot. Viszont ez csak egy komoly technikai ínyencség az új 5-ös BMW-ből.

A hírek szerint rengeteg intelligens vezetéstámogató rendszer kerül majd az új modellbe. Emellett az adaptív rendszerű futóműhangolás új algoritmus alapján fog majd dolgozni, így a mérnökök szerint még finomabb és precízebb futás érhető majd el.

A BMW-nek egyébként fontos most nagyot dobnia, mert pont most jelent mg az 5-ös közvetlen konkurense az E-osztály, és szintén hatalmas ígéretekkel állt elő technikai téren. Az új 5-öst és i5-öst várhatóan május 23-án mutatják majd be, akkor minden kiderül.

BMW