A Tesla miatt soha nem látott gyorsasággal csökken a luxusautók értéke

Közzétéve:
2019-10-10, 12:55

Egy tanulmány alapján a német luxusautók rohamosan vesztenek piaci értékükből a Tesla szárnyalása miatt.

Aki követi az autós világ híreit tudja, hogy a Tesla jelentős hatást gyakorolt a prémium autógyártókra. A legtöbben most teljesen elektromos szedánokat vagy terepjárókat fejlesztenek ki, csak hogy versenyben tudjanak maradni az amerikai EV gyártóval.

A Capital One, egy autók finanszírozásával foglalkozó cég tanulmányt készített amelynek a “Tesla Effect” nevet adta. Ennek oka pedig az, hogy azok az emberek, akik korábban új autót vásároltak a Mercedes-Benz-től, a BMW-től vagy az Audi-tól már Teslát akarnak. A szóban forgó német márkák iránti kereslet ennek következtében nem hogy növekedett, de még csökkent is.

A Tesla Effect ábrázolása grafikonon

A világ egyik legnagyobb aukciós társasága, a Manheim a Cox Automotive társaság részét képezi, mely a közelmúltban jelentette be, hogy 350 millió dollárt fektetett a Rivianba, amely szintén teljesen elektromos technológiára épít SUV-t és Pickup-ot a Teslához hasonló teljesítménnyel.

A Capital One szerint például egy 2018-as BMW 320i értékének közel 20% -át vesztette el, ami több ezer dollárban vagy több millió forintban mérhető. Egy 2016-os Mercedes-Benz B-osztály egy éven belül közel 30%-ot vesztett az új árából. A cég szerint a Tesla kereskedelmének 22,2%-át teszi ki az európai luxusmárkákról átpártoló vásárlók tömege.

gy Tesla Model X oldalról fotózva

A Tesla-effektus hasznos lehet azoknak, akik használt autók vásárolnak, hiszen most már sokkal alacsonyabb áron kaphatnak luxusautót. A hatalmas leértékelések miatt akár egy Toyota Camry áráért juthatnak hozzá egy Mercedes vagy BMW modellhez az érdeklődők.

A Capital One ezt nem említi, de ez elkerülhetetlenül befolyásolja a nem prémium autók piacát is, szóval ez egy láncreakciót indított el az új- és használt autók piacán egyaránt.

A tanulmány érdekes aspektusa a luxus felfogásának megváltozása, a bőr vagy a felszerelés helyett most a technológia került előtérbe. A Capital One ezt a problémakört így határozta meg:

"A fent felsorolt luxusautókkal ellentétben  szinte minden ma eladott Tesla Model 3 rendelkezik önálló vezetési szoftverrel, amely lehetővé teszi az autó számára, hogy automatikusan sávot váltson, sőt, akár egy mobiltelefonnal ki lehet hívni a parkolóból vagy a garázsból. A Tesla szemszögéből a luxus abban rejlik, hogy az autó átveszi a vezetés unalmasabb részeit a sofőrtől."

Tesla Model X, Model 3 és Model S egymás mellett

Egy elektromos autó megvásárlása nem csak környezetvédelmi, de pénzügyi szempontból is kedvező lehet hosszú és középtávon egyaránt.

Luxusautót vásárolnál? Kérj ajánlatot kiváló állapotú import német gépjárművekre vagy akár vadonatúj Tesla modellekre Mudri Dánieltől, a Magyar Autókereskedőház Zrt. értékesítési vezetőjétől (+36-20-366-3447, [email protected]) bizalommal!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2019. március 05.
A BMW, a Mercedes és az Audi is számos hibrid és elektromos hajtáslánccal szerelt modellt mutatott be a 2019-es Genfi Autószalonon. Megnéztük őket élőben!

További hírek