2019. október 28. | 11:48

A Toyota e-seprűje nem kapott helyet a listában, ezek talán egyszer szembe jönnek veled az utcán.

A japánok elég érdekesen képzelik el a jövő közlekedését, és itt nem csak a közösségi közlekedésre, a mozgó butikokra és a kereken guruló Nimbus 2000-esről beszélek. Az esztétikai vonások kerülnek most előtérbe, amely vitathatatlanul egyediek és a kultúra három alapelvén nyugszanak.

Ezek nem csak a japán művészetben, építészetben és belsőépítészetben felfedezhetők fel, hanem az autók tervezésében is tetten érhetőek. Az alábbi listában leginkább a Toyota háza tájáról szemezgettem párat, amelyek a 2019-es Tokiói Autószalonon debütáltak és az európai embereknek kissé furák lehetnek.

Lexus LF-30

Erről már írtam korábban, és bevallom őszintén, hogy tetszik a koncepció! A hatalmas sirályszárnyas ajtók és a markáns vonalak miatt elég morcosnak tűnik. Sőt, a tisztán elektromos LF-30-at a Lexus nem több mint tíz éven belül már az utakon akarja látni. Legalábbis a névválasztás alapján erre lehet következtetni.

Toyota PMCV

Első ránézésre a PMCV egy csillagközi buszra hasonlít és nem is tévedtem nagyot, ugyanis a Toyota egyik leányvállalata a Star Trek: Enterprise sorozatban szereplő Galileo shuttle-hajóját vette alapul. Természetesen teljesen autonómként képzelik el a japánok a közösségi közlekedés jövőjét. Nagyon kevés információ látott napvilágot a koncepcióról, csupán annyit tudni, hogy hét ember szállítására képes és 4,5 méter hosszú.

Toyota E-Trans

Szintén egy közösségi közlekedésre szánt koncepció, amely négyüléses, dobozos kivitelű. Az ülések előre csúsztathatók és összecsukhatók, hogy a rakodó drónok számára nagyobb raktér álljon rendelkezésre. Ennek okán a hátsó ajtóba egy rámpát is integráltak, hogy az említett robotok be tudják pakolni a csomagokat.Szintén egy közösségi közlekedésre szánt koncepció, amely négyüléses, dobozos kivitelű. Az ülések előre csúsztathatók és összecsukhatók, hogy a rakodó drónok számára nagyobb raktér álljon rendelkezésre. Ennek okán a hátsó ajtóba egy rámpát is integráltak, hogy az említett robotok be tudják pakolni a csomagokat.

+1

All GaN Vehicle

Ezt az érdekes formavilággal ellátott kreálmányt a Nagoya Egyetem Jövőbeli Anyagok és Rendszerek Kutatóközpontja a Toyota Advanced Power Electronics Research Division segítségével alkotta meg.

A nevében szereplő "GaN" a gallium-nitridre vonatkozik, egy olyan kémiai vegyületre, amely csodákra képes a félvezetők területén, különös tekintettel az optoelektronikára (fénykibocsátó diódák) és az erősítőkre.

Ennek különlegessége, hogy ez az elektromos koncepció a gallium-nitridet többféleképpen is felhasználja, például, DC-DC koncerterek formájában, amelyek lehetővé teszik az ilyen eszközök méretének 50-75%-os csökkentését.

Az autós világ friss híreiért nézd meg az Alapjárat megújult hírműsorát: