2021. március 04. | 08:29

Az Aygo név megtartásáról egyelőre nem született döntés.

A Toyota megerősítette, hogy frissíti a megfizethető városi autós kínálatát Európában. Az új modell az Év Autójának választott Yaris kisautó módosított GA-B platformját használhatja, és kizárólag belső égésű motorral lesz elérhető. A Toyota egyelőre még nem döntötte el, hogy az Aygo-család új tagjáról lesz-e szó, vagy új modellnévvel rukkolnak majd elő.

Az álcafóliás képek alapján egyelőre csak találgatni lehet az autó végső formáját illetően, a feltételezések szerint az új modell nagy mértékben támaszkodhat a Yaris alapjaira, ám közben az Aygo stílusjegyei is megmaradhatnak. 

Valószínűsíthető, hogy az új kisautó enyhén megnövelt hasmagassággal és nagyobb biztonságot nyújtó felszereltséggel érkezik. Szükség is lesz néhány újításra, ha szeretnének néhány vásárlót elcsábítani a rendkívül népszerű crossover szegmensből.

A hírek szerint az új modell a megfizethetőség és a kompakt kialakítás jegyében készül majd, így valószínűtlen, hogy a Yaris Cross SUV négykerék-meghajtását elérhetővé tennék a városi autó számára. Az Aygóhoz hasonlóan az új jármű is háromhengeres, 1000 köbcentis benzinmotort, valamint opcionálisan ötsebességes kézi, vagy CVT automata váltót kaphat.

Az április 1-jétől leköszönő Toyota Europe vezérigazgató, Johan van Zyl 2019-ben beszélt egy új Aygo fejlesztéséről, melyet a mostanihoz hasonlóan a vállalat csehországi üzemében gyárthatnak majd. A Toyota azon kevés autógyártók egyike, mely kitart a belső égésű motorral felszerelt kompakt városi járművek mellett.

A Volkswagen és a Ford az egyre szigorúbb kibocsátási szabályok miatt lemondott a hasonló modellekről. Az Aygo unokatestvérei”, a Citroen C1 valószínűleg kikerül a kínálatból, miközben a Peugeot 108 legfeljebb tisztán elektromos változatban élhet tovább.