2023. március 16. | 14:18

A Mercedes egy másik vállalattal karöltve készítette el a funkciót, amellyel az autó megvásárlása után is bővíthetjük az extralistát.

Nem a Mercedes lenne ezzel a megoldással az első az iparágban, mivel a BMW és a Tesla már csinált hasonlót. Az egyszerűbb gyártás miatt már eleve belekerültek bizonyos extrák az autókba, ezeket pedig utólag aktiválhattuk plusz pénzért, míg a vásárlásnál ezek hiányában olcsóbb volt az autó.

A BMW ráadásul havidíjas megoldást is kínál, ez viszont sokaknak egy erősen antipatikus lépés. A Dacia ezzel kapcsolatban egy kreatív, de mókás extrával még ki is röhögte a bajor márkát.

A Mercedes is adott már előnyöket előfizető vásárlóknak, de most másról van szó. A Visával közösen fejlesztették ki a Pay+ rendszert, amit elkezdenek majd sorba beépíteni az új modellekbe. Ennek a rendszernek a lényege, hogy utólag is vásárolhatunk extrákat autónkba.

Ehhez nem is kell sem app, sem egy specifikus weboldal, hanem akár az autó fedélzeti számítógépéről is kivitelezhető, ami nagyban leegyszerűsíti a folyamatot. Ugyanitt lehet majd fizetni, és a biztonság kedvéért beépített ujjlenyomat-olvasó ellenőrzi majd személyünket.

Ez a funkció várhatóan először az EQE és EQS elektromos Mercedesekben fog megjelenni, illetve nem sokkal később az S, C és GLC modellekben is, eleinte csak Németországban lesz elérhető. Olyan funkciókat vásárolhatunk majd meg utólag, mint a Remote Parking Assist, ami az autó telefonról történő külső parkoltatását jelenti.

Emellett lehet venni az utastérbe előfűtést vagy hűtést, fényszóró asszisztenst és bizonyos példányokba akár hátsókerék-kormányzást is. 

A funkciónak egyébként akár használtautó-piacon is lehet haszna, hiszen nem mindenkinek ugyanolyanok az igényei. Ha veszünk egy Mercedest, aminek az előző tulaja nem vásárolt meg olyan extrákat, amiket mi szeretnénk, akkor nem áll semmiből ezeket utólag megvásárolni.

Villanyautósok

Zeitler Mátyás / Alapjárat.hu