A Porsche végre nyilvánosságra hozott minden adatot az első teljesen elektromos autójáról, amely végül a Taycan nevet kapta. Lenyűgöző számokat produkál az autó, az áráról nem is beszélve. Ugyanis 150 000 dollártól, azaz 43 millió forinttól indul az ára és súlyos összegeket tudsz még rá költeni, mire felextrázod.

A Porsche Taycan Turbo S elölről fotózva

Na, de nézd csak milyen adatokkal rendelkezik ez a fiatal, erőtől duzzadó ló, még nekem is elállt a szavam. Egy elektromos autónál a legfontosabb jellemző talán a hatótáv, amely a Taycan esetében 450 km. A csúcsteljesítménye sem kutya, hiszen 591 kW, vagyis átszámítva 800 lóerőt képes produkálni, ehhez pedig 1 050 Nm-es nyomaték társul. Így nem meglepő, hogy a 2 295 kg-os kasztni 2,8 másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/órára és 9,8 másodperc alatt eléri a 200 km/órát, ami már nincs messze a végsebességtől, mivel 260 a vége, de ez is bőven elég.

A Porsche Taycan elektromos töltője

Az elmúlt években több álcázott prototípust is lencsevégre kaptak, a gyártásba került változat nagyon hasonlít azokra, illetve az eredeti Mission E Conceptre, amely díjakat nyert a dizájnjáért. A formatervezés során nem kötöttek kompromisszumot a stílussal, mivel a lehető legoptimálisabb légelleneállási együtthatót akarták kicsikarni.

A Porsche Taycan beltere

A külső mellett a beltere is tele van újdonsággal, ugyanis bőrmentes az utasfülke, ami szokatlan lépés a Porschétól. Nem csak innovatív, de a fenntartható jövő jegyében újrahasznosított anyagokból készült. A 10,9 colos központi infotainment mellett található a jobb1-ben utazó előtt lévő kisebb kijelző is, amelyet roppant igényesen alakítottak ki, a többi kezelőfelülettel együtt. A klasszikus kezelőszervek, a kapcsolók és gombok jelentősen csökkentek, helyüket intelligens érintés és beszédfelismerő rendszer vette át.

A Porsche élőben közvetítette a világpremiert, ezt az alábbi videóban meg is nézheted: