A BMW 2017-ben mutatta be először vezeték nélküli töltőrendszerét. Az újdonság a vállalat egy méretes, plug-in hybrid szedánjában, az 530e iPerformance-ban debütált.  

A BMW múltheti bejelentésének következtében Kaliforniában megkezdik az indukciós töltések tesztelését. Németország ugyan egy lépéssel az Egyesült Államok előtt jár, hiszen ott már 2018-ban kezdetét vette a tesztelési program. A kísérletre jelentkezett ügyfelek alá kell írjanak egy 36 hónapra szóló bérleti szerződést, amint ez megtörtént, a vállalat szakemberei megkezdik az indukciós töltőrendszerek kiépítését a garázsokban. 

BMW 5-ös sorozat 2018

Amint az a videóban is látható, a vezeték nélküli rendszer egy padlóra helyezett elemből áll (GroundPad), ami egy fali aljzatra van csatlakoztatva. Az elem egy primer tekercset tartalmaz, amely mágneses mezőn keresztül továbbítja az elektromos energiát egy szekunder tekercshez, amelyet egy, az autó orra alatti elembe szereltek (CarPad).

BMW 530e iPerformance vezeték nélküli töltés

A folyamatot induktív töltésnek nevezik és lényegében ugyanaz a technológia, mint amivel az elektromos fogkefe-töltők esetében lehet találkozni, viszont a folyamat maga sokkal erőteljesebb. A rendszer maximális teljesítménye 3,2 kW, ez bőven elegendő ahhoz, hogy a BMW 530e iPerformance 9,2 kWh-s akkumulátora körülbelül 3,5 óra alatt feltöltődhessen. A BMW szerint a rendszer hatásfoka magas, 85% körüli.

Ahhoz, hogy a töltés megkezdődhessen a sofőrnek sikeresen végre kell hajtania a parkolási manővert. A GroundPad kommunikál az autóval és miután a vezető leparkolta BMW-jét a megfelelő pozícióba nem kell mást tennie, mint megnyomni a „Start” gombot. Ezt követően az autó töltése azonnal kezdetét veszi. Amint az akkumulátorok elérték a maximális töltöttségi szintet, a rendszer automatikusan leáll, kikapcsol.

BMW 530e iPerformance töltési folyamat

Az összes olyan alkatrész ami villamosenergiát vezet, védve van az esőtől és a hótól, így elméletileg a jármű töltése a szabad ég alatt is kivitelezhető. Azon ügyfelekre, akik jelentkeztek és részt vesznek a tesztelésben ez nem vonatkozik, zárt garázst kell használniuk. A vállalat kijelentette, hogy minden költséget, illetve karbantartást, amelyet a vezeték nélküli töltőrendszer vonz magával, a BMW teljes mértékben fedezi.

Amennyiben Te is egy BMW vásárlásán gondolkozol, keresd a Magyar Autókereskedőház Zrt. vezető értékesítőjét, Mudri Dánielt a +36203663447 telefonszámon.