Visszapillantó tükrök nélkül is elérhető a Lexus ES Európában

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-02-14, 11:15

Eddig nem engedélyezték, de végül zöld utat kapott a tükröket kamerákkal helyettesítő technológia.

Vannak olyan alkatrészek, amelyeket jobb nem piszkálni, jók úgy ahogy vannak, funkciójukat maximálisan betöltik. Első gondolatra a külső visszapillantó tükrök is ide tartoznak, egyszerűek, tökéletesen működnek, minek bolygatni őket, de ha jobban belegondol az ember, mégsem rossz ötlet kamerákkal helyettesíteni őket. Elmondom miért.

Lexus ES visszapillantó kamera

Egyrészt a hagyományos tükrök nagyok, a légellenállásukkal hozzáadnak valamennyit a fogyasztáshoz, másrészt jellemzően nagy holttérrel rendelkeznek, ami biztonsági kockázatot jelent. Ezekre a problémákra jelent megoldást, ha azokat kamerákkal helyettesítik. A felelős európai hatóság már rábólintott a dologra, így jöhetnek a hagyományos külső tükrök nélküli, kamerákkal felszerelt autók.

A japán gyártó jön is, a Lexus ES-hez - ha valaki a Takumi felszereltségi szinttel kéri - rendelhető a tükröket helyettesítő kamerarendszer. Ez a modellvariáns azonban Magyarországon nem kapható, a hazai felszereltségi szinteket végigkattintgatva egyelőre nem találni meg az új extrát, pedig legjobb tudomásom szerint már itthon is engedélyezve van a kamera a tükrök helyett.

Lexus ES kamera visszapillantó tükör helyett

Hogyan is működik a rendszer? Ugye a tükrök helyén egy aerodinamikailag sokkal célszerűbb alkatrész van, mely magát az apró kamerát tartja, tehát tükör már egyáltalán nem található a megszokott helyen, aztán a kamerák által közvetített képet az A-oszlop aljához telepített kis 5 colos monitoron keresztül lehet nyomon követni. Azért ott, mert a vezetők megszokásból ott keresik egyelőre a visszapillantókat.

A rendszer olyan funkciókra is képes, hogy a látószöget automatikusan növeli, ha a vezető indexel vagy hátramenetbe kapcsol, hogy látszódjanak az autó mellett közvetlenül előforduló akadályok is. Továbbá a monitorra kiírja, hogy mekkora távolság van a monitoron feltűnő tereptárgy vagy másik közlekedő és az autó között. Ezen funkciók a sofőr által tetszőlegesen konfigurálhatók vagy akár ki is kapcsolhatók egyébként.

Lexus ES kamera éjszaka

Van további előnye is a kameráknak: nincs többé a tükrökben megjelenő vakító fényszóró. Az automatikusan elsötétedő belső visszapillantó tükör már egy sűrűn előforduló extra az autókban, ám ugyanez nem igaz a külső tükrökre. Főleg éjszaka lehet zavaró a hátulról érkező rosszul beállított fényszórója, de ez nem probléma többé a kameráknak és a monitoroknak köszönhetően, melyek pusztán működésükből fakadóan nem vakítják el a vezetőt.

Kapcsolódó írások

2019. november 23.
2021-től kerülhet európai és USA piacra a Lexus első villanyosa, az UX 300e.
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?

További hírek